Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 719

Volgende

Aan je bureau eten kan dodelijk zijn

Wie ’s middags op het werk aan zijn bureau eet en bijgevolg niet even opstaat om de benen te strekken, maakt dubbel zoveel kans op een diepe veneuze trombose (DVT) dan een collega die wél gaat lunchen. DVT is een niet zeldzame aandoening die jaarlijks bij 100.000 nieuwe patiënten in België wordt vastgesteld.
#

Een diepe veneuze trombose is een bloedklonter in een dieper gelegen grote ader. De klonter ontstaat vooral in de kuit, het dijbeen of het bekken, maar kan uitzonderlijk ook voorkomen in een ader van de arm, schouder of borstkas. Men noemt het ook vaak het ‘economy class-syndroom’, aangezien de eerste meldingen van de aandoening kwamen van mensen die een lange vlucht in economy class hadden doorgebracht.

Volgens het Britse Lifeblood, een liefdadigheidsinstelling ten voordele van tromboseslachtoffers, benadrukken recente cijfers dat iedere dag zo’n tien mensen overlijden aan deze aandoening. Verder onderzoek heeft aangetoond dat bijna 75 procent van de werknemers tussen 21 en 30 jaar, die bovendien 10 uur per dag werken, niet opstaan om een pauze te nemen. En dat verdubbelt hun kans om een diepe veneuze trombose te krijgen.

Longembolie = dodelijk

“We doen het allemaal: lange uren werken en een broodje eten aan ons bureau”, aldus Annya Stephens-Boal van Lifeblood. “Het aantal DVT-slachtoffers onder 40 jaar stijgt steeds sneller.”

Diepe veneuze trombose is dodelijk, aangezien de bloedprop kan loskomen en in de longslagader terecht kan komen, waardoor zich een longembolie kan ontwikkelen. Deze aandoening is in 15 tot 20 procent van de gevallen fataal. In België sterven er jaarlijks zo’n duizenden mensen aan deze ziekte. De beste manier om DVT te voorkomen, aldus experts, is steeds mobiel te blijven, overtollig gewicht te verliezen, te stoppen met roken én een zout- en vetarm dieet te volgen.

(nm) – Bron: Dailymail.co.uk, CM.be & E-gezondheid.be 

30 augustus 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook