9 noodzakelijke weetjes over je productiviteit

12 juli 2012
Niet iedereen is iedere dag even productief. Er zijn nu eenmaal van die dagen waarop je precies niets gedaan krijgt. Daarom: enkele tips en weetjes over hoe je die productiviteit toch nog kunt verhogen …
Stopwatch

1. Zeg vaarwel tegen je mailbox

Uit onderzoek van het internationale bedrijf Mindjet bleek onlangs nog dat de werkende Belg verdrinkt in een zee van informatie. De gemiddelde Belgische werknemer ontvangt jaarlijks 8.000 mails en spendeert ongeveer 100 uur aan zijn zoektocht naar informatie. Geen wonder dus dat je soms verre van productief bent. Raadpleeg daarom je mailbox enkel op specifieke tijdstippen, bijvoorbeeld twee keer per dag, zodat je niet té veel tijd verliest met al dat mailen.

2. Het grote gevaar van uitstelgedrag

‘Procrastination’ of uitstelgedrag is gevaarlijk voor onze productiviteit. Je stelt zaken uit tot je pas echt de druk van de deadline voelt en hoogstwaarschijnlijk is het dan al te laat. Maak daarom een lijstje met de belangrijkste zaken eerst en handel ze stap voor stap af. Spreek ook met jezelf een persoonlijke deadline af, die ruim voor de échte deadline ligt.

3. Spiegels en camera’s in de buurt

Mensen doen beter hun best wanneer ze het gevoel hebben dat iemand hen in het oog houdt. Gefilmd worden of een spiegel in de buurt is dus positief voor je productiviteit, je zal immers je gedrag aanpassen en steeds zoeken naar oplossingen voor problemen wanneer je schijnbaar in de gaten wordt gehouden.

4. Goede relatie met baas is belangrijk

Internationaal onderzoek van onderzoeksbureau Gallup wees uit dat de relatie met je baas een duidelijke invloed heeft op je dagelijkse productiviteit. Werknemers met een goede baas werken harder en blijven langer bij hun werkgever in dienst. Maar meestal kies je je baas natuurlijk niet zelf …

5. Technologie maakt productief

Uit een internationaal onderzoek van Kelly Services blijkt dat 84% van de werknemers denkt dat technologie hun persoonlijke productiviteit doet stijgen. Dankzij verscheidene technologieën kunnen werknemers immers altijd en overal werken, waardoor men productiever en efficiënter wordt, maar wat ook zorgt voor een betere balans tussen werk en privé.

6. Multitasken niet altijd positief

Multitaskers presteren slechts middelmatig in alle taken die ze tijdens het multitasken uitvoeren. Hun concentratie is namelijk lager dan niet-multitaskers en ze hebben het moeilijker om van de ene taak naar de andere over te schalen. Dat wijst een studie van de Stanford University uit. Beter is dus gewoon om opdrachten na elkaar af te handelen in plaats van steeds alles tegelijkertijd te willen doen.

7. Wees sportief

Volgens onderzoek van NationaleVacaturebank.nl is een sportende werknemer productiever. Van de ondervraagde werknemers voelt 58% zich fitter door te sporten en aldus productiever. Sporten is dus de boodschap!

8. Saai werk doe je beter op kantoor

Repetitieve opdrachten voer je best uit op kantoor, voor creatief werk ga je beter naar huis. Dat toont een studie van de Amerikaanse onderzoeker Glenn Dutcher aan. Individuen die een saaie taak thuis moesten maken, bleken tussen de 6% en 10% minder productief dan diegenen die de opdracht op het werk deden. Daarnaast waren thuiswerkers die belast werden met een creatieve taak 11% tot 20% productiever dan diegenen die niet van thuis uit werkten.

9. Zet af en toe die smartphone uit

Technologie maakt productief (zie punt 5), maar kan tegelijkertijd ook nefast zijn wanneer de balans tussen werk en privé compleet wordt verstoord. Je smartphone nog checken nét voor het slapengaan heeft eigenlijk helemaal geen zin. 24 uur op 24 uur bereikbaar zijn, hoeft écht net. Sterker zelfs, volgens onderzoek van de University of Worcester zijn werknemers die af en toe periodes van vrije tijd kunnen inlassen, productiever dan werknemers die dat niet doen.

(nm) – Express.be 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook