Sociale media
Vorige

1 van 184

Volgende

73% van de wachtwoorden binnen 1 seconde gekraakt

12 februari 2021
Mannelijke hacker aan laptop
In minder dan een seconde tijd kan een hacker een wachtwoord van zeven tekens kraken. Met ‘1234567’, ‘password’ en ‘1111111’ maak je dus geen schijn van kans. Maar hoe dan wel?

Nog altijd gebruiken miljoenen mensen algemene en heel zwakke wachtwoorden, en dat terwijl een hacker nog geen seconde nodig heeft om ze te kraken. Zo werd ‘123456’ al meer dan 23 miljoen keer gelekt, en ook het simpele ‘password’ kon al in bijna 4 miljoen gevallen gekraakt worden. Dat blijkt uit een onderzoek van NordPass.

W4Ch7W00rd

Maar hoe gaan hackers dan eigenlijk te werk? Een van de populairste methodes is de zogenaamde ‘brute force’-aanval, waarbij ze checken of je wachtwoord tot een van de meest populaire wachtwoorden behoort. Maar ze gaan nog verder: hackers graven in je leven, op zoek naar zoveel mogelijk informatie. Denk maar aan je naam, je adres, je favoriete band of je huisdier. Al die data passen ze aan met cijfers en symbolen om zo je wachtwoord te ontrafelen.

‘Leetspeak’ is een andere mogelijkheid. Daarbij wordt ‘wachtwoord’ omgezet in ‘w4Ch7W00rd’. Een simpele manier is om te kijken of andere accounts al gehackt zijn, en of je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. En juist dat is de reden waarom je elke keer opnieuw een ander wachtwoord moet bedenken.

Maar liefst 73 procent van de mensen hergebruikt zijn of haar wachtwoord. Het resultaat? Plots zijn ze niet enkel geen baas meer over hun eigen mailbox, ook hun socialemediaprofielen zijn onbereikbaar omdat hackers deze hebben overgenomen.

Extra: Hoe herken je cybercriminaliteit op het werk?

Dubbele identificatie

Niet zo vreemd dus dat experten blijven hameren op een sterk wachtwoord. “In het beste geval kies je een wachtwoord met letters, cijfers én speciale tekens. En voor elk account een ander. Om echt zeker te zijn dat je account niet gehackt kan worden, kun je gebruik maken van meervoudige authenticatie. Dan moet je jezelf op twee manieren identificeren: via een wachtwoord, en een code die naar je telefoon wordt gestuurd, een digitale vingerafdruk of gezichtsherkenning”, verduidelijkt Chad Hammond, beveiligingsexpert bij NordPass.

Wat kun je nog doen? Twee karakters of meer toevoegen aan je wachtwoord. Een eenvoudig paswoord van zeven tekens, zonder speciale symbolen of hoofdletters, kan in 0,29 seconden gekraakt worden. Doe daar twee karakters bij en de tijd neemt met zo’n vijf jaar toe. Absoluut het overwegen waard, want je online veiligheid hangt grotendeels af van je wachtwoorden.

Lees ook: 7 tips om een ijzersterk wachtwoord te verzinnen

Top tien

Benieuwd naar welke wachtwoorden het vaakst werden gebruikt in 2020?

  1. 123456
  2. 123456789
  3. picture1
  4. password
  5. 12345678
  6. 111111
  7. 123123
  8. 12345
  9. 1234567890
  10. senha

Wachtwoordmanager

Nog een tip? Ga aan de slag met een wachtwoordmanager. Op die manier moet je slechts één sterk wachtwoord onthouden. Alle andere wachtwoorden zitten netjes opgesloten in een digitale kluis.

(dt/em)

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook