Stress Vorige

1 van 487

Volgende

7 tips om knopen door te hakken

Iedereen heeft het wel eens moeilijk met keuzes maken. Maar wat een echte leider onderscheidt van een slechte leider, is dat hij of zij het probleem erkent en er ook wat aan doet. Zoals bijvoorbeeld aan de hand van onderstaande tips...

21 maart 2012

Delen

1. Vergeet faalangst

Stel jezelf eerst en vooral de vraag: komt je besluiteloosheid voort uit het feit dat je bang bent om de mist in te gaan? Laat je faalangst los, want je raakt er alleen maar door verlamd. Concentreer je liever op het doel dat je wil bereiken.

2. Volg je buikgevoel

Natuurlijk moet je geen knopen doorhakken op basis van emoties. Maar het is ook niet slim om je buikgevoel volledig te negeren, aangezien je intuïtie ook kan omschrijven als een rijke verzameling van kennis en levenservaring die je door de jaren heen hebt opgebouwd.

3. Pas op met extra raad

In het Frans heet het 'l'embarras du choix': zo overweldigd worden door het aanbod, dat het niet meer lukt om de knoop door te hakken. Zo moet je soms het antwoord op een (eenvoudige) meerkeuzevraag schuldig blijven, omdat je te lang nadenkt en uiteindelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Zo kan goeie raad van anderen ook voor verwarring zorgen.

4. Stel prioriteiten

Wil je de juiste keuze maken, dan mag je het doel niet uit het oog verliezen. Maak daarom op voorhand uit waar je prioriteiten liggen, en laat je niet (te veel) beïnvloeden door bijkomende factoren.

5. Wat zou Churchill doen?

'De enige gids voor een mens is zijn geweten; het enige schild voor zijn geheugen is de rechtschapenheid en oprechtheid van zijn handelingen.' Met andere woorden: laat je naar eer en geweten leiden door de 'moreel aanvaardbare' keuzes zodat je, ook als het even tegenzit, naar jezelf in de spiegel kan kijken.

6. Vermijd overanalyse

Er zijn oorlogen verloren omdat het weer niet mee zat. Met andere woorden: het is nu eenmaal onmogelijk om álle factoren in te calculeren. Laat je daarom niet verlammen door de gedachte aan 'wat zou er kunnen gebeuren’, maar pas je handelswijze gewoon aan van zodra je dat nodig acht.

7. Gooi een muntje op

'Wanneer je een keuze hoort te maken en je doet het niet, dan is dat ook een keuze'. Volgens psycholoog/filosoof William James is een muntje opgooien dan ook een mogelijke oplossing als je in een impasse geraakt. Besluiteloosheid komt nu eenmaal vaak voor, omdat je moet kiezen uit twee negatieve of twee gelijkaardige mogelijkheden. In beide gevallen zou het antwoord dan wel eens eenvoudigweg 'kop' of 'munt' kunnen zijn.

(jn) - Bron: forbes.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?