55.000 Belgen krijgen vergoeding door beroepsziekte

10 januari 2014
In België ontvangen momenteel ongeveer 55.000 personen een vergoeding voor een blijvende ongeschiktheid wegens een beroepsziekte. Dat zegt het Fonds voor de beroepsziekten (FBZ).
rugpijn

Gekeken naar de cijfers van de afgelopen 50 jaar blijkt dat in totaal ongeveer 160.000 slachtoffers van een beroepsziekte een vergoeding voor blijvende arbeidsongeschiktheid hebben ontvangen. Sinds de oprichting van het FBZ in 1963 zijn meer dan 42.000 personen overleden aan een erkende beroepsziekte. Positief is dat het aantal vergoede zieken wegens blijvende ongeschiktheid (traag) daalt.

23 miljoen euro/maand

Maandelijks betaalt het FBZ toch nog meer dan 23 miljoen euro aan vergoedingen. Alleen al in 2013 heeft het FBZ 9.432 beslissingen genomen, wat 15 procent meer is dan in 2012. Die stijging is hoofdzakelijk toe te schrijven aan het feit dat op het einde van 2012 tendinopathie van de bovenste ledematen (aan schouder, elleboog of pols) aan de officiële lijst van beroepsziekten werd toegevoegd.

Deze indrukwekkende cijfers tonen aan dat beroepsziekten nog altijd zeer actueel zijn in België. Volgens het FBZ is het dan ook noodzakelijk om te blijven investeren in preventie om te vermijden dat het aantal getroffenen door een beroepsziekte stijgt. De preventie van arbeidsgerelateerde ziekten waarvoor er veel oorzaken zijn, is overigens de grote uitdaging voor de toekomst.

(nm) – Bron: Fmp-fbz.fgov.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook