Computer en internet
Vorige

1 van 65

Volgende

5 winnaars in het Jobat Salariskompas 2020

winnaar
Dat de Belgische werknemer gemiddeld 3.410 euro bruto per maand verdient, dat maakten we met Jobat al bekend. Maar het grote Salariskompas van Jobat bevat nog enkele andere opmerkelijke resultaten. Waaronder deze vijf winnaars.

1. Ingenieurs

De behoorlijk grote vraag naar ingenieurs op de arbeidsmarkt lijkt zich te reflecteren in hun gemiddelde loon. Dat steeg tot 3.945 euro bruto per maand. Een toename met 4,1 procent op twee jaar. Waardoor de lonen van ingenieurs bijna dubbel ze hard stegen dan alle andere gemiddelde lonen.

2. Arbeiders

Arbeiders verdienen 2.844 euro bruto per maand. Op twee jaar tijd is dat een stijging van 4,7 procent. Hun toename in loon is veel groter dan die van de bedienden die er in die periode met 2,5 procent op vooruitgingen. Al verdient de gemiddelde arbeider nog wel minder dan de gemiddelde bediende die maandelijks bruto op 3.491 euro kan rekenen.

Om het plaatje volledig te maken: statutairen in overheidsdiensten verdienen gemiddeld 3.973 euro bruto per maand. Contractuelen in overheidsdiensten mogen rekenen op 3.492 euro bruto per maand.

3. Kleine bedrijven

Of beter: de werknemers die er werken. Let wel, je verdient als werknemer in een kmo nog altijd een stuk minder dan in een grote organisatie, mede omdat de gevraagde functies daar een stuk gespecialiseerder zijn. Maar de brutolonen in bedrijven met minder dan tien werknemers gaan er gemiddeld wel het meest vooruit, meer bepaald met een (flinke) stijging van 9,9 procent op twee jaar tot 2.900 euro bruto gemiddeld.

Al verdien je in grote bedrijven (meer dan duizend werknemers) gemiddeld wel 1.000 euro bruto per maand meer. Want hoe groter het bedrijf, hoe hoger het gemiddelde brutoloon.

4. West-Vlamingen

Of beter: werknemers die in West-Vlaanderen zijn tewerk gesteld. Overigens een regio waar vorig jaar, zeker in Zuid-West-Vlaanderen, een relatief lage werkloosheid was en er dus veel druk op de arbeidsmarkt kwam. Hoe dan ook, de werknemers gingen er in West-Vlaanderen in de voorbije twee jaar het meest op vooruit met een stijging van het brutoloon met 3,1 procent tot 3.133 euro bruto per maand. Dat is meer dan de gemiddelde toename van 2,4 procent in Vlaanderen. En zeker meer dan de gemiddelde stijging van 0,9 procent in Vlaanderen.

Al is de weg nog lang: indien je in Brussel tewerk gesteld bent, verdien je nog altijd bijna 30 procent meer dan in West-Vlaanderen of Limburg.

5. Laptop & internet

Of beter: zij die de laptop en een internetabonnement als extralegaal voordeel krijgen. Want de laptop (bijna 6 procent hoger op twee jaar tijd) en het internetabonnement (bijna 9 procent gestegen op twee jaar tijd) zijn de absolute stijgers in de top tien van extralegale voordelen waar werknemers op kunnen terugvallen. 46 procent en 34 procent kan rekenen op respectievelijk een laptop en internetabonnement. En dan vooral de bedienden en medewerkers met een masterdiploma.

Al voeren de eindejaarspremie (voor 74 procent van alle werknemers), de maaltijdcheque (voor 71 procent) en de hospitalisatieverzekering (64 procent) de lijst aan van populairste extralegale voordelen.

(William Visterin)

18 juni 2020
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook