Mobiliteit
Vorige

1 van 118

Volgende

3 slimme tips om efficiënt te pendelen

“Afstand is geen belemmering om aan een vergadering deel te nemen.” (Frank Guillierme, Belfius)
Twee West-Vlamingen werken voor een grootbank in Brussel en Antwerpen en getuigen over hun pendelervaringen.

Het pendelen waard

Een loopbaan op de hoofdzetel van een gerenommeerde bank in het centrum van het land, kan dat als je in West-Vlaanderen woont? Het antwoord is ja. Niet alleen voor een korte carrièrespurt van een paar jaar, ook gedurende meerdere decennia. Jobat sprak met twee dappere West-Vlamingen in de banksector, waarvan er eentje woont op 100 meter van het strand van Oostende.

Frank Guillierme is een rasechte Kortrijkzaan die bij Belfius werkt in Brussel. Hoewel, hij beschouwt zichzelf meer als een globetrotter. “Ik reis veel in mijn vrije tijd. Dat plaatst de woon-werk afstand van Kortrijk naar Brussel in perspectief. Wij Vlamingen zijn een beetje verwend”, glimlacht Frank.

De wekker van Frank rinkelt om 6.15 uur, hij spoort rechtstreeks naar Brussel-Noord en is om 9 uur op kantoor. ’s Avonds probeert hij om 19 uur terug in Kortrijk te zijn. Twee dagen per week werkt hij thuis. Bovendien is Belfius flexibel op het vlak van aankomst- en vertrektijd op kantoor. “Dat is een verademing”, aldus Frank. “Die flexibiliteit bezorgt mij psychologisch een gevoel van vrijheid. De leidinggevenden sturen hun medewerkers ook niet meer aan op basis van de aanwezige uren. Ze kijken naar het opgeleverde resultaat en we werken in een sfeer van onderling vertrouwen.”

Kinderen instoppen

Van zulke autonomie kan Wim Pauwels ook getuigen. Wim woont op 100 meter van het strand van Oostende. Hij werkt al 11 jaar bij AXA. Eerst 6 jaar met de trein naar Brussel, de laatste 5 jaar met de auto naar Antwerpen. “Nog geen seconde spijt van”, klinkt het zelfverzekerd bij Wim. Net zoals Frank geniet Wim van de vrijheid die met zijn job in de bank gepaard gaat. “Vrijheid om vroeg of laat te starten, maar ook financiële vrijheid die voor comfort zorgt in mijn gezin. En ik kan gelukkig nog altijd mijn zoon ofwel ’s morgens naar school brengen, ofwel hem ’s avonds instoppen”, vertelt hij.

Spiekt Wim wel eens naar lokale vacatures in West-Vlaanderen? “Neen hoor, in een groot bedrijf als AXA heb ik veel carrièremogelijkheden. Bedrijven met deze taille tref je nauwelijks aan in West-Vlaanderen. Ik oefen al mijn zesde job uit in deze organisatie, altijd in marketing of communicatie.”

Ook Frank Guillierme lonkt naar eigen zeggen niet naar jobs in andere bedrijven. “De opportuniteiten zijn enorm in een omvangrijke bank, dat blijft één van de redenen waarom ik naar Brussel pendel. Ik werkte 15 jaar op de kredietafdeling, ging daarna projecten leiden, en ben nu 2 jaar HR Business Partner. Het gevoel altijd een nieuwe loopbaankans te kunnen grijpen, verzacht de verplaatsing.”

Afstanden smelten

Op de twee dagen dat Frank thuis werkt, blijft hij intensief betrokken bij het werk. “Ik bereid thuis vergaderingen voor en werk op een efficiënte manier administratie weg. Een gesprek via videoskype is doodnormaal”, spreekt hij uit ervaring. “De technologie functioneert en is betrouwbaar. Afstand is geen belemmering om aan een vergadering deel te nemen.” Maar een vaste thuiswerkdag claimen, dat doet Frank niet. Op een zelfstandige manier organiseert hij zijn werk en kijkt wanneer het thuiswerk past.

Wim Pauwels

Wim Pauwels werkt steevast één dag per week thuis. Zijn tweede dag laat hij meestal schieten. “Ben ik de enige deelnemer aan de meeting via skype, dan verlies ik impact”, ervaart hij. “Het hoofdkantoor van de bank wordt zo meer en meer een ontmoetingsplek in plaats van een werkplek.”

En wat de dichtslibbende autosnelwegen en treinen die het gevecht met de stiptheid verliezen? “Eerlijk, ik kijk met een bang hart naar de geplande werkzaamheden aan de Oosterweelverbinding”, vertelt Wim. “Ik maak een paar keer per jaar de balans op. De verplaatsing blijft het pendelen waard.” Frank is optimistisch en hoopt op de technologische vooruitgang: “Internet op de trein naar Brussel zou fantastisch zijn. Net zoals zelfrijdende auto’s of een mobility-as-a-service platform zodat we ons maximaal efficiënt verplaatsen.”

3 nuttige activiteiten als je van West-Vlaanderen naar Brussel of Antwerpen pendelt

1. Vergaderen in de auto

Wim Pauwels carpoolt elke maandag met een collega van Oostende naar de bank in Antwerpen. Ze overlopen de werkweek, maken afspraken, praten dossiers door. Zo spaar je een meeting van 2 uren uit. Op andere dagen pleegt hij - handenvrij - de telefoontjes die tijdens de dag onbeantwoord bleven.

2. Lezen

Ben je alleen een lezer tijdens de vakantie? Dat is voorbij als je pendelt. Frank Guillierme volgt de actualiteit op de voet, leest wat vakliteratuur en bereidt op drukke momenten zijn werkdag voor. Alleen opletten dat je niet indommelt tijdens zo’n rustig moment.

3. Me-time

Voorlopig nog geen stiltewagons in België zoals bij de Nederlandse Spoorwegen, maar een lange trein- of autorit betekent anderhalf uur tijd voor jezelf. Ongestoord de dag overpeinzen of naar je favoriete muziek luisteren. Ideaal om de batterijen op te laden.

(Gert Verlinden)

20 september 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook