Rechten & plichten
Vorige

1 van 325

Volgende
Volgend artikel:

Wanneer heb jij recht op aangepast werk?

15 tips om je woon-werkverkeer aangenamer te maken

Openbaar vervoer
Als een sardientje op een volgepropte trein of in volle spits tot op het werk. Het is de frustratie van bijna elke werkende mens. Gelukkig kun je het pendelen ook omdraaien in iets positiefs. Of toch op zijn minst proberen…

1. De spits vermijden

Niet iedereen heeft het geluk om zijn uren zelf te bepalen. Maar als je toch een van de gelukkigen bent, vermijd dan de spits. Een uurtje vroeger of later vertrekken en je wint al snel heel wat tijd.

2. Het openbaar vervoer

De trein of bus nemen, het heeft zo zijn voordelen: het is goedkoper want je hoeft niet te betalen voor de brandstof en het onderhoud van je wagen. En je komt met een fris hoofd op je werk aan. Want je hebt je niet moet concentreren op de weg. Win-win!

3. Tijd om in te halen

Als je de trein of de bus neemt, heb je genoeg tijd om de krant te lezen, je reis te boeken of nog een keer naar je ouders te bellen. In de wagen valt er trouwens ook heel wat te beleven: beluister een podcast of brul luidkeels mee met je favoriete nummers. Zo ontspannend.

4. Woedebeheersing

We weten allemaal hoe het er op de weg aan toe kan gaan, maar laat dat geen reden zijn om je dag te verpesten. Lopen de frustraties hoog op? Adem dan diep in en uit en tel tot tien voor je begint te vloeken. Een goede oefening om je woede onder controle te krijgen en ontspannen aan de werkdag te beginnen.

5. Autokaraoke

Van muziek word je vrolijk, dus maak een leuke afspeellijst met je favoriete nummers en luister wanneer je maar kan. In de auto, op de trein, bus of tram.

6. Vroege vogel

Nee, het is niet makkelijk, zeker als je graag nog een half uurtje snoozet. Maar als je iets vroeger uit bed stapt en naar het werk gaat, vermijd je niet alleen files maar ook de vroege ochtendrush op het werk zelf. Je begint elke dag met een goed humeur.

7. Rek en stretch

Als je lang in de wagen zit, verstijven je benen. Sta je voor een rood licht of zit je helemaal vast in het verkeer? Til dan regelmatig je voet op zodat het bloed goed blijft stromen door je lichaam.

8. In geval van nood

Neem altijd iets om te drinken mee als je onderweg bent. En liefst ook een gezonde maar calorierijke snack. Zeker als je ’s avonds nog een lange rit voor de boeg hebt. Zo hou je je energielevel op peil en stop je de honger.

9. Alternatieve route

Neem je altijd dezelfde weg? Misschien moet je eens kijken voor een alternatief. Als het verkeer helemaal strop zit, kun je een andere weg nemen zodat je niet nog meer tijd verliest. Bovendien is het leuk om eens iets anders rondom je te zien.

10. Check het weer

Zeker in de winter! Als het hevig sneeuwt schaft de NMBS weleens een treinrit af. Sommige wegen zijn ontzettend glad en nagenoeg onberijdbaar. Wees dus voorbereid. Denk ook aan je kleding.

11. De draagbare oplader

Een van de grootste frustraties onderweg: een smartphone met een lege batterij. Neem daarom altijd een powerbank mee als je met het openbaar vervoer reist. Zo kun je altijd en overal iemand verwittigen dat je later bent of een alternatieve reisroute opzoeken.

12. Tijd inhalen

Je ouders, je beste vrienden of je sportmakkers al een tijd niet meer gesproken? Bel ze dan op als je in de wagen zit – handsfree natuurlijk – of stuur ze een berichtje als je op de bus of trein zit. Het doet niet alleen de tijd sneller gaan, maar je wordt ook gelukkig van contact met mensen die je graag ziet.

13. Laat je brein werken

Tijdens je werkdag heb je vaak geen tijd om na te denken over nieuwe dingen. Of ze nu werkgerelateerd zijn of niet. Gelukkig heb je die tijd wél als je onderweg bent.

14. Carpoolen

Heb je fijne collega’s die dezelfde uren kloppen? Vraag dan eens om samen naar het werk te rijden. Je kunt de kosten delen, gezellig babbelen over dagdagelijkse dingen, brainstormen ...

15. De grote waaromvraag

Wordt het pendelen je toch te veel? Vraag jezelf dan eens af waarom je het elke dag doet. Omdat je in een fantastisch bedrijf werkt? Omdat je de job hebt waar je altijd al van droomde? Of misschien omdat je je collega’s niet kunt missen? Schrijf het op, zodat je jezelf altijd kunt herinneren waar je dankbaar voor bent.

(dt/em) - Bron: CareerAddict

27 juni 2019
Anderen bekeken ook