Collega's
Vorige

1 van 453

Volgende

1 op 4 verstopt homo-zijn voor collega’s

Ruim een kwart van de homo- en biseksuele werknemers zwijgt over zijn seksuele geaardheid. De schrik om negatieve reacties uit te lokken bij collega’s is de voornaamste reden. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van FNV en Company Pride Platform.
#

Een bedrijfsfeestje waar de partner is uitgenodigd, een gesprek over de thuissituatie: voor heel wat werknemers is dit het moment waarop het angstzweet uitbreekt. Want hoewel homoseksualiteit al lang geen taboe meer is, verzwijgt een kwart van de werknemers toch nog steeds hun geaardheid. Vooral uit angst voor de reacties van collega’s, reppen ze er met geen woord over.

En die angst is niet ongegrond, zo blijkt. Ruim de helft van de werknemers maakt grapjes over een andere geaardheid. Vooral in de transport-, metaal- en technieksector komen grappen frequenter voor. In de groot-en detailhandel hoeven werknemers hier minder angst voor te hebben.

Uit de kast?

Een andere reden die homo- en biseksuele medewerkers aangeven, is dat ze hun geaardheid geen werkaangelegenheid vinden. Zij houden werk en privé liefst gescheiden. Als ze het dan toch opbiechten, gebeurt dit bij een kwart van de werknemers een jaar nadat ze in dienst traden.

Amerikaanse leger

Maar het kan ook anders. Tot voor kort hadden militairen in het Amerikaanse leger geen keuze. Het ‘don’t-ask-don’t-tell’-beleid legde alle homoseksuele militairen een verbod tot seksuele uiting op. Wie zich hier niet aan hield, werd ontslagen. Dat overkwam maar liefst 14.500 mensen. De rechtbank oordeelde echter dat deze regel in strijd was met de wet op vrije meningsuiting, en hief het verbod in september 2011 op. Hierdoor zijn duizenden homoseksuele militairen in de Verenigde Staten eindelijk uit de kast kunnen komen.

(mw) – Bron: nu.nl – companyprideplatform.org 

5 december 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook