Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 793

Volgende

Win elke discussie met deze 6 tips

Er zijn twee soorten mensen: zij die graag discussiëren en zij die niet graag discussiëren. Iemand die het graag doet, zal het ook vaker doen en kan er maar beter goed op voorbereid zijn. Iemand die een bloedhekel heeft aan ellenlange, soms nachtelijke, discussies, kan er maar beter voor zorgen dat hij de discussie snel kan winnen en zo beëindigen.

Deze 6 tips zijn voor iedereen handig. Word de koning van de discussie. Op het werk, aan de toog, op het familiefeest: succes verzekerd!

1. Specifieer

Specifieer je eigen standpunt zo goed mogelijk. Blijf niet herhalen waarom jouw standpunt beter is, maar wordt concreet en leg in detail uit hoe dat dan in zijn werk gaat.

2. Veralgemeen

Veralgemeen het standpunt van je discussiepartner en laat deze contrasteren met jouw gedetailleerde visie. Met wat geluk heeft hij of zij nog niet nagedacht over de uitwerking ervan, dan is de overwinning nabij. Is er wel een uitwerking voorzien, zoek naar de zwakke punten om zo de hele stelling onderuit te halen.

3. Controleer

Je emoties! Vuur met vuur bestrijden is zelden een goed idee. Bovendien kunnen te veel emoties leiden tot het ‘op de man spelen’ van je tegenstander waardoor je inboet aan geloofwaardigheid. In ‘the heat of the moment’ de ander een verwijt maken geeft hem of haar buskruit voor een tegenaanval. Las desnoods af en toe een strategische pauze in, dat is altijd beter dan je stem te verheffen.

4. Geef toe

Door af en toe (let wel: slechts af en toe!) een toegeving te doen win je aan geloofwaardigheid. Vanaf het moment dat je opponenten je redelijkheid in vraag beginnen stellen ben je verloren. Voel empathie voor het andere standpunt en tracht van daaruit de omslag te maken naar je eigen standpunt. Elke goede discussie heeft minstens twee invalshoeken.

5. Vat samen

Onderbreek af en toe het steekspel van woorden voor een samenvatting van de discussie. Probeer samen duidelijk voor te stellen wat nu eigenlijk de twistpunten zijn zodat je niet eindeloos naast elkaar blijft praten. Als het voor beiden duidelijk is waar de onenigheden zitten, stel ze dan heel zwart-wit voor. Laat dan de meest voor de hand liggende keuze het dichtst bij de jouwe aanleunen. Dat zal de concurrentie doen wankelen en zeker als er meerdere discussiepartners aan tafel zitten, zullen de onbesliste toehoorders zich achter jou scharen.

6. Verzin

Als alle bovenstaande tips dan toch niet genoeg geholpen hebben, dan zou het misschien toch kunnen dat je niet volledig gelijk hebt (oeps). Wil je toch koste wat het kost je gelijk halen, dan zit er niets anders op dan zaken te verzinnen. We moedigen het niet aan, maar ‘fake news’ werkt. Als je er de Amerikaanse presidentsverkiezingen mee kan winnen, dan zeker een banale discussie, toch?

(mr)

17 december 2018
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook