Aangeboden door Vivalis

Werken bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie: “Brussel is een stad die tot de verbeelding spreekt”

Na zijn doctoraat in de sociologie besloot Dennis om zijn onderzoekstalent op een andere manier in te zetten. Dat doet hij bij de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie van Brussel-Hoofdstad (GGC). De rapporten die hij schrijft informeren beleidsmakers. Zij nemen dan beslissingen die een impact hebben op de inwoners van Brussel en de instellingen die verbonden zijn aan de GGC, zoals ziekenhuizen, OCMW’s en opvangcentra. “Van micromanagement is hier zeker geen sprake.”

Dennis Mathysen (34) werkt inmiddels anderhalf jaar voor de GGC. Zijn onderzoeksteam maakt deel uit van het Observatorium voor Gezondheid en Welzijn van Brussel-Hoofdstad, de studiedienst van de Diensten van het Verenigd College (DVC) van de GGC. De DVC voert de politieke beslissingen uit. Die hebben steevast te maken met gezondheid en bijstand aan personen.

“Het beviel me ontzettend om doctoraatsonderzoeker te zijn, maar ik wou het over een andere boeg gooien en koos voor de overheid”, zegt Dennis. “Ik heb nog steeds een onderzoeksfunctie, maar de insteek is anders dan in de academische wereld, die zich richt op fundamenteel onderzoek en wetenschappelijke publicaties. De GGC is meer praktijkgericht. Beide insteken vind ik zeer waardevol, maar het sprak me aan om bij de GGC op een andere manier te werk te gaan.”

Een job waar je de gezondheid en het welzijn van Brusselaars verbetert? Solliciteer dan bij de GGC!

Statistische analyses op gezondheidsdata

Bijna al mijn tijd gaat naar analyses uitvoeren en de resultaten rapporteren”, gaat Dennis verder. “Dat is wat ik het liefste doe. Daarnaast zijn er ook dagen met vergaderingen, presentaties en seminaries, en ondersteun ik collega’s, bijvoorbeeld door berekeningen te maken. Regelmatig zoeken we het antwoord op parlementaire vragen. Die zijn als een puzzel die je moet oplossen, en dat aspect van het onderzoek is heel leuk. Hoe evolueerde het aantal zwangerschappen doorheen de coronaperiode, bijvoorbeeld? Als onderzoeker vind ik het fantastisch om je op een week tijd te verdiepen in een thema waar je minder vertrouwd mee bent. Die vraag houdt mensen bezig, en ik mag hem beantwoorden.”

Dennis is coauteur van heel wat rapporten voor gezamenlijke projecten. “Voor een publicatie bracht ik bijvoorbeeld de levensverwachting en belangrijkste doodsoorzaken binnen de Brusselse gemeenten in beeld. Zelf werk ik aan een meer algemeen overzicht van gezondheidsindicatoren van de Brusselse gemeenschap. Het management merkte terecht op dat ik met dat onderwerp – een andere subdiscipline dan mijn doctoraat – het meest zou bijleren. Het is leuk dat daar aandacht voor is.”

Een warme sfeer

“Ik hou van talen, maar mijn Frans was echt ondermaats toen ik hier aankwam”, zegt Dennis. “Dat is er intussen sterk op vooruitgegaan, enerzijds door de ondersteuning die de GGC aanbiedt in de vorm van online taallessen, anderzijds door te spreken met Franstalige collega’s. De tweetaligheid herinnert je eraan dat je voor een Belgische instelling werkt. Ook is de sfeer hier erg warm. Het is bijvoorbeeld de gewoonte om elkaar te begroeten ’s ochtends, want de Franstaligen zijn dat zo gewend.”

Werken in Brussel is niet nieuw voor Dennis. “Het is logisch dat iemand met mijn interesses uiteindelijk in Brussel terechtkomt, het administratieve hart van België. Het is hier ook gewoon heel aangenaam. Ik maak graag gebruik van de vlotte verbinding, maar spreek net zo graag na het werk nog af met huidige collega’s of collega’s van vorige jobs. Brussel is een stad die tot de verbeelding spreekt. Op tweehonderd meter van het kantoor ligt het Europese parlement waar beslissingen vallen die een impact hebben op 450 miljoen mensen. Daar staan we soms niet bij stil.”

Aantrekkelijke werkomstandigheden

“Er is een grote flexibiliteit rond telewerken en verlofdagen bij de GGC, wat superinteressant is. Ik woon in Antwerpen, en zou er een hekel aan hebben om elke dag naar Brussel te pendelen (lacht). Door het projectmatige werk kan ik maanden vooruit plannen en heb ik een overzicht op wanneer ik met mijn vriendin haar familie in het buitenland kan bezoeken. Die autonomie heb je zowel in je planning als in de meer creatieve beslissingen. Van micromanagement is hier zeker geen sprake. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen manier van werken. Er is geen harde deadline voor elke tussenstap, hier werk je echt resultaatgericht.”

Word de collega van Dennis en solliciteer bij de GGC. Ontdek alle vacatures hier!

Vivalis: 2 jobs
Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Ontvang per mail jobs op maat

Ontvang nieuwe 'Vivalis' jobs meteen in je mailbox.