Werk jij ook maar de helft van je taken af?

Belgische werknemers werken iedere werkdag gemiddeld iets meer dan de helft van hun taken af. Dat blijkt uit een studie van OfficeTeam, een uitzendbureau voor administratieve profielen, bij 200 hr-managers in België.
#

Iets meer dan de helft (54 procent) van de dagelijkse taken van een Belgische medewerker wordt iedere dag afgewerkt. Meer dan een op de tien van de ondervraagde hr-managers (14 procent) geeft echter aan dat hun werknemers slechts 1 tot 10 procent van hun taken afhandelen gedurende de werkdag. Slechts 3 procent van de Belgische hr-managers zegt dat hun medewerkers al hun taken dagelijks afronden.

Vraag: Welk percentage van de toegewezen taken kan een medewerker binnen uw bedrijf gemiddeld afwerken in de loop van een werkdag? 

Grafiek Afgewerkte taken

De voornaamste boosdoeners?

Volgens meer dan een derde van de ondervraagden (35 procent) is overmatige werkdruk de belangrijkste reden voor dagelijkse vertragingen. Daarnaast zorgen ook het gebrek aan permanent personeel (24 procent) en tijdelijk personeel (14 procent) ervoor dat taken langer blijven liggen.

Vraag: Wat is volgens u de belangrijkste reden waarom medewerkers niet alle taken die hen toegewezen zijn binnen een werkdag afkrijgen? 

Grafiek niet-afgewerkt

Maj Buyst, Director OfficeTeam en Accountemps: “Door de economisch uitdagende periode van de afgelopen jaren werken veel bedrijven met een beperkt permanent personeelsbestand. Een te hoge werkdruk kan in deze context dan vaak een negatief effect hebben op de productiviteit. Omdat vele bedrijven vandaag nog behoedzaam zijn om te investeren in permanent personeel, maar tegelijkertijd de productiviteit op peil willen houden, kiezen ze ervoor een beroep te doen op tijdelijke werknemers die de werklast kunnen opvangen tot er opnieuw budget vrijkomt om permanente werknemers aan te werven.”

Verschillen?

Uit het onderzoek blijken ook (kleine) verschillen tussen Vlaamse, Waalse en Brusselse werknemers naar voren te komen. Zo werken volgens het onderzoek Vlaamse medewerkers gemiddeld 59 procent van hun dagelijkse taken af, in Wallonië is dit iets minder (55 procent) en ook in Brussel ligt dit percentage lager (48 procent).

(nm)  

4 juni 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook