Welke jobs worden regionaal ingevuld? Welke (inter)nationaal?

De meeste knipperlichten branden in Brussel, met een grote vraag naar ingenieurs, hr, sales en technici.
Voor ongeveer de helft van hun jobs rekruteren werkgevers bij voorkeur in de ruime regio rond hun bedrijf. Doen het momenteel erg goed: technici, verkopers, hr, administratief- en onderhoudspersoneel.
De meeste knipperlichten branden in Brussel, met een grote vraag naar ingenieurs, hr, sales en technici.

De arbeidsmarkt is - voor sommige profielen - erg krap. Dat weten we. Dat een goede ingenieur of technicus tegenwoordig goud in zijn handen heeft, is ook bekend. Maar is dat zo in heel Vlaanderen? Verschillen de noden niet van regio tot regio? En welke jobs zijn dan het prangendst? Jobat stuurde die vragen naar enkele honderden Vlaamse bedrijven: 311 in totaal.

Er is nog werk!

Het goede nieuws: er is nog werk. Samen tellen die 311 werkgevers momenteel (de enquête is afgenomen in mei 2012) niet minder dan 2.067 openstaande functies.

Voor een op de vijf van die jobs zijn werkgevers op zoek naar technische en onderhoudsprofielen. Ook erg gegeerd: ingenieurs, verkopers, hr-professionals, administratieve krachten, zorgverleners en, in iets mindere mate, logistieke medewerkers. Het merendeel van de openstaande jobs in ons onderzoek situeren zich in de provincies Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen.

Regionaal rekruteren

Voor bijna de helft (47%) van hun openstaande functies zoeken werkgevers kandidaten uit de ruime regio rond hun bedrijf. Dit geldt voor aankopers, boekhouders, informatici, juristen en een resem andere profielen. Vermoedelijk proberen werkgevers ook zo in te spelen op de bijna dagelijkse verkeersinfarcten op onze wegen.

Enkel algemene directiefuncties worden meer nationaal dan regionaal gerekruteerd. Internationaal wordt er vooral gezocht naar R&D-profielen en sales. Rekruteert een werkgever echt lokaal, zal hij dat vooral doen om administratief, onderhouds- en logistiek personeel te vinden.

De noden van de bevraagde bedrijven verschillen evenwel van regio tot regio. Zo is West-Vlaanderen vooral op zoek naar technisch en onderhoudspersoneel, zoekt Oost-Vlaanderen - meer dan andere provincies - naar hr-profielen, administratieve medewerkers en zorgpersoneel en is in Antwerpen en Limburg de nood het hoogst aan ingenieurs. De meeste knipperlichten branden in Brussel met een grote vraag naar zowel ingenieurs, hr, sales en technici. Net zoals Vlaams-Brabant zoekt de Brusselse regio zijn werknemers vooral nationaal. In de andere provincies neemt regionale rekrutering de bovenhand.

Ingenieurstroef

Ingenieurs hebben de meeste troeven in de hand. Zij zijn gewild in de dienstensector, de industrie, de bouw, de distributie en de logistiek. Voor administratieve duizendpoten lijken de meeste kansen bij de overheid te liggen. Voor hr-professionals steekt de dienstensector er met kop en schouders bovenuit.

(wv) 

13 juni 2012