Bazen
Vorige

1 van 400

Volgende

Wat doet jouw baas eigenlijk de hele dag?

Delegeren en vergaderen, zullen velen zeggen. En je baas zal zeggen: “Ik doe alles.” De waarheid ligt – zoals meestal – in het midden.
#

Je baas is de eindverantwoordelijke: hij krijgt complimenten bij succes en boze blikken (of ontslag) als de onderneming faalt. Je hebt bazen die alles doen: marketing, strategie, financiën, de bedrijfscultuur op poten zetten, mensen aanwerven en ontslaan, sales, pr …

In startende ondernemingen is dat logisch, maar een goede baas moet vooral het overzicht bewaren en de juiste taken delegeren (aan de juiste mensen). Hij steekt ook zelf de handen uit de mouwen, sommige zaken kunnen gewoon niet gedelegeerd worden: de bedrijfscultuur creëren, de topmedewerkers aanduiden, het financiële overzicht bewaren en het delegeren zelf natuurlijk ...

Bill Warner is stichter en manager van Paladin and Associates, een firma die leidinggevenden helpt om succesvol zaken te doen. Hij onderscheidt 3 belangrijke taken voor een ceo.

Een goed baas is een …

  1. visionair en leider
    Een goede ceo is een leidersfiguur, en zet de bedrijfsvisie en strategie uit. Hij is een visionair en houdt het schip op de juiste koers. Goede communicatievaardigheden zijn ook een must: een ceo moet zijn visie kunnen verkopen aan zijn medewerkers en stakeholders. Nadenken over wat in de toekomst een bedreiging kan vormen, en (op tijd) inspelen op opportuniteiten zijn natuurlijk ook onmisbare kwaliteiten.

  2. coach
    Komen de mensen graag werken? Daar heeft een baas een groot aandeel in. Een goede ceo zorgt voor een werkomgeving die succes mogelijk maakt. Hij maakt zijn mensen beter door ze te motiveren en te coachen. Hij zet de juiste man op de juiste plaats. Voor de werknemers waar hij niet rechtstreeks hiërarchisch bovenstaat, kiest hij de juiste (enthousiasmerende) managers. Altijd met de bedrijfsstrategie in het achterhoofd.

  3. project manager
    Een baas is verantwoordelijk voor de dagelijkse activiteiten. Hij zet de middelen –mensen en geld – op de juiste manier in. Een ceo krijgt dingen gedaan van mensen en lost problemen op voor ze zich stellen. En last but not least: een goede baas zorgt ervoor dat er altijd genoeg geld in kas is.


(mr) 

17 februari 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook