Vaders werken minder hard dan vroeger

Mannen met een partner en kinderen werken langere dagen dan andere mannen in een voltijdse job. Het aantal uren dat deze vaders werken is echter de voorbije tien jaar toch afgenomen, zo blijkt.
#

Het onderzoek, dat uitgevoerd werd door de University of East Anglia en NatCen Social Research, toont aan dat drie op de tien mannelijke Britse werknemers (31 procent) in een tweeoudergezin 48 uur of meer werken. Eén op de tien werkt wekelijks zelfs 60 uren of meer. Dat is hoger dan het gemiddelde voor mannen zonder partner en kinderen, vrouwelijke werknemers en alleenstaande vaders, en aanzienlijk meer dan mannen zonder kinderen ten laste.

Meer tijd voor het gezin

Volgens de studie is het aantal vaders die lange dagen werken tussen 2001 en 2011 wel gedaald. In 2001 bleek nog 40 procent (tegenover 31 procent nu) 48 uur of meer te werken en 13 procent (tegenover 10 procent) 60 uur of meer. Het ziet er bijgevolg naar uit dat vaders steeds meer tijd doorbrengen met hun gezin.

Dat blijkt ook uit de daling van het aantal mannelijke werknemers met partner en kinderen die avonden, nachten of weekends werken. Vandaag is 52 procent (tegenover 33 procent in 2001) nooit 's avonds met het werk bezig, 76 procent (tegenover 66 procent) werkt nooit 's nachts en 45 procent (tegenover 26 procent) werkt niet in het weekend.

(nm) – Bron: Phys.org 

10 juli 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook