Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 255

Volgende

Vacatures geweigerd wegens 'te sexy'

23 augustus 2012
Een sauna in het Franse Évreux had drie vacatures uitgeschreven. Tot zover niets speciaal, maar het etablissement botste op een njet van de Franse VDAB. Het was niet zomaar een sauna …
sexy

Het leidde tot een hele hetze in Frankrijk. De sauna biedt meer dan warme kotjes en een plonsbad. In de vacature stond dan ook dat het ging om een losbandige sauna en dat de kandidaat om moest kunnen met veranderingen in temperatuur, andere belangrijke eisen waren: goed kunnen luisteren, discreet en open van geest zijn.

Sexy = discriminatie?

Pôle emploi, de Franse VDAB, weigerde de vacature omdat het volgens hen ging om discriminatie. Volgens de overheidsdienst stond er wel degelijk in de jobomschrijving dat de kandidaten open moesten staan voor losbandige praktijken, iets wat de sauna ontkende.

De Franse dienst voor arbeidsbemiddeling verzekert dat ze geen problemen hebben met de sauna zelf. Een vacature voor een stripteaseuse hebben ze in januari wel aanvaard, is hun argument. Ze verdedigen zich met de stelling dat hun reglement duidelijk aangeeft dat niet mag geselecteerd worden op overtuiging en seksuele geaardheid.

Losbandig

Volgens de sauna is de dienst voor arbeidsbemiddeling gestruikeld over de woorden ‘losbandige sauna’. “Wij hebben nooit gevraagd dat de werknemer open zou staan voor losbandige activiteiten, onze werknemers moeten niet meedoen met de klanten”, vertelt Guillaume de Thomas, een van de geranten van de sauna. “Maar we wilden de kandidaten wel verwittigen dat het hier gaat om een ontmoetingsplaats en dat ze niet moeten schrikken als ze gebruikte condooms vinden.”

Volgens de uitbater worden ze geplaagd door vooroordelen. “De sauna staats open voor holebi’s, ik snap dus niet dat uitgerekend wij beschuldigd worden van discriminatie.”

Cv’s stromen binnen

De sauna neemt het conflict alvast op met een dosis humor. Eind augustus organiseert de sauna een dag opgedragen aan de Franse dienst voor arbeidsbemiddeling. Werknemers van de overheidsdienst mogen gratis binnen. Op voorwaarde dat ze dat met een open geest doen, natuurlijk …

En de mediaheisa heeft de sauna al veel cv’s opgeleverd. Hopelijk zitten er heel wat losbandige kandidaten bij.

(mr) – Bron: www.lefigaro.fr 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook