Vorige

1 van 315

Volgende
Volgend artikel:

5 post corona actiepunten voor bedrijven en hun personeel

Technici koploper bij knelpuntberoepen

12 maart 2018
Bij de tien grootste knelpuntberoepen in Vlaanderen zitten voornamelijk technische jobs. Toch lijkt de nood aan technici in Vlaams-Brabant vaak minder uitgesproken dan in sommige andere Vlaamse provincies.

In de lijst van grootste knelpuntberoepen die de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) onlangs publiceerde, vind je traditioneel twee grote groepen. Enerzijds, en in diversiteit de grootste groep, zijn er de technische jobs. Anderzijds gaat het om verpleegkundigen of aanverwante functies. Ook de medewerker callcenter haalt de top 10.

Groot onderscheid tussen provincies

In die nieuwe top tien lijst van knelpuntberoepen van de VDAB staan dus acht jobs die gelinkt zijn aan techniek. Naast de werfleider en de onderhoudsmecanicien rekenen we daar ook de analist ontwikkelaar ICT bij, net als de technisch commercieel adviseur. Opvallend is wel dat er een groot onderscheid is tussen de provincies. “Bijna de helft van de onderhoudsmecaniciens wordt gevraagd in West-Vlaanderen, terwijl dit in Limburg en Vlaams-Brabant veel minder is”, vertelt Pïeter Ronsse, medewerker arbeidsmarktinformatie op de studiedienst van de VDAB. En de werfleider, een ander typisch knelpuntberoep, wordt vier keer meer gevraagd in Antwerpen dan in Vlaams-Brabant.

Toch loopt Vlaams-Brabant bij bepaalde profielen voorop. De technisch adviseur klantenondersteuning wordt van alle provincies dan weer het meest gevraagd in Vlaams-Brabant. En ook de analist-ontwikkelaar doet het daar goed. “In deze provincie zijn er relatief meer vacatures voor informatici en ICT-medewerkers”, bevestigt Pïeter Ronsse.

De 10 belangrijkste knelpuntberoepen

  1. Verpleegkundige / Hoofdverpleegkundige
  2. Technisch commercieel adviseur & klantenondersteuning
  3. Werfleider / Conducteur bouw
  4. Technicus industriële installaties
  5. Analist ontwikkelaar ICT
  6. Onderhoudsmecanicien
  7. Bestuurder trekker-oplegger
  8. Technicus studiebureau bouw
  9. Calculator bouw
  10. Medewerker callcenter

(wv) - Bron: VDAB, 2018 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14481 andere jobs