Vorige

1 van 815

Volgende
Volgend artikel:

5 carrièrelessen van Billie Eilish

Stommiteit begaan op het werk? 3 dingen om te onthouden

27 april 2016
Heb je net een fout begaan op het werk? Of voel je je regelmatig minder scherpzinnig of slim dan je collega’s? Je bent niet de enige! Zelfs de meest succesvolle en gemotiveerde mensen voelen zich af en toe minderwaardig.

Deze 3 tips brengen je mentaal weer in topvorm en zetten je terug in je kracht. 

1. Jouw grootste criticus? Dat ben je zelf!

Het feit dat de titel van dit artikel jou aantrok en dat je dit artikel leest, geeft aan dat je redelijk hard bent voor jezelf. Het is bewonderingswaardig om de lat voor jezelf hoog te leggen, maar het is niet goed om alleen maar te focussen op wat je beter had kunnen doen.

Tip: plan op het einde van iedere week wat tijd in om de positieve feedback die je ontving, te overlopen. Je hebt waarschijnlijk wel gesprekken gehad of mails ontvangen over hoe goed je jouw job doet. Van je collega’s, je werkgever, je familie of vrienden. Op die manier herinner je jezelf eraan dat iedereen je apprecieert en je fantastisch vindt.

2. Iedereen maakt fouten, de kunst is eruit te leren

Heb je jezelf er al eens op betrapt dat je je zit af te vragen waarom een collega het schijnbaar zoveel beter doet dan jij? Wees je er dan van bewust dat deze collega meestal evenveel fouten gemaakt heeft als jij om tot hetzelfde eindresultaat te komen. Want ook diegene bij wie jij nooit iets ziet foutlopen, maken fouten. Sterker nog: waarschijnlijk zijn ze zo scherpzinnig, nét omdat ze hun fouten onder ogen durven zien en leren uit die ervaringen.

Tip: weersta de drang om jezelf te vergelijken met anderen. Maar focus op leren uit je fouten. Zo word je steeds slimmer en slimmer.

3. Scherp je vaardigheden verder aan en groei naar de top

Als we ons dom voelen, is dat dikwijls omdat we ervan overtuigd zijn dat we dom zijn, niet omdat anderen dat zeggen. Zo voel je je op het werk misschien soms een bedrieger. Je kijkt naar de collega’s rondom jou en denkt ‘hoe ben ik hier binnengeslopen?’. Maar je bent niet binnengeslopen, je bent langs de grote poort binnengekomen omdat je slim bent en je een toegevoegde waarde bent voor de onderneming. Maar soms volstaat het niet om dit op rationeel niveau te weten.

Tip: wanneer je je minder goed voelt dan anderen, kan je jezelf altijd verbeteren. Je kan ook zelf tot de top horen! Spreek je baas aan en vraag welke vaardigheden je nog zou kunnen aanscherpen of welke vaardigheden je nog nodig hebt om te groeien. En doe dan het nodige: volg een workshop, een online cursus of leer van een mentor. Door zoveel initiatief te nemen, versterk je de overtuiging van jouw werkgever dat hij er goed aan deed jou aan te werven en ben jij gerustgesteld over jouw capaciteiten.

(mr) - Bron: www.themuse.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16978 andere jobs