Steve Jobs: de man van 1 dollar per jaar

27 oktober 2011
De iPod, iPhone en iPad hebben hun ontstaan te danken aan Steve Jobs, topman van Apple. Na een lang gevecht tegen kanker, verloor Jobs deze week de strijd. Jobat.be keek hoeveel Jobs verdiende als CEO van Apple.

Miljardair zonder diploma

Dat je niet per se een diploma nodig hebt om succesvol te worden, daar is Steve Jobs het bewijs van. Hij gaf zijn studies aan het Reed College al na amper één semester op. Vier jaar later, op zijn 21e, begon hij samen met Steve Wozniak, Mike Markkula, en enkele anderen, ‘Apple Computer Inc.’.

Na enkele strubbelingen verliet hij echter al vroegtijdig het bedrijf. Toch bleef hij niet bij de pakken zitten, want in 1986 kocht hij voor 7,5 miljoen euro (10 miljoen dollar) ‘The Graphics Group’ over. Bovendien ging hij in die tussenperiode in zee met Pixar, de animatiestudio van Disney.

1 dollar per jaar

Sinds Apple op de markt kwam, heeft het de manier waarop mensen werken, spelen en communiceren veranderd. Steve Jobs was daar verantwoordelijk voor. Want toen hij in 1996, na jaren van afwezigheid, terugkeerde naar Apple, redde hij het bedrijf van de ondergang. De iPod, iPhone en iPad hebben Apple wereldwijd nog meer aanzien gegeven.

Hoewel Steve Jobs topman was van Apple, betaalde hij zichzelf slechts 1 dollar per jaar uit, dat meldde de SEC, Securities and Exchange Commission.

Ook wat extralegale voordelen betreft, verschilde Jobs van andere CEO’s. Zo kreeg hij geen bonussen of vergoedingen voor dingen die andere CEO’s wel accepteren, zoals veiligheidsmensen. In 1999 kreeg hij wel een vliegtuig, de Gulfstream V Jet, ter waarde van 77 miljoen euro.

3,5 miljoen euro aan aandelen

Ondanks de één dollar die hij zichzelf jaarlijks uitbetaalde, moest Jobs niet krabben om rond te komen. Als grootste aandeelhouder van Apple, bezat hij ongeveer 3,5 miljoen euro aan aandelen. Doe daar nog eens 104 miljoen euro aan aandelen van Disney bij en de rekening is gemaakt: in juni 2011 prijkte Jobs op de 109e plaats in de lijst van ‘s werelds rijkste miljardairs, met een fortuin van om en bij de 6 miljard euro.

VIDEO: Steve Jobs introduceert de Macintosch

 

(mw) – Bron: hufftingtonpost.com, forbes.com 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16355 andere jobs