Sociale innovatie: zaken die je raken

18 mei 2018
Begin mei verscheen het boek Zaken die je raken. Hierin benadrukt de Gentse Kaat Peeters, directeur van de Sociale InnovatieFabriek, samen met twee Nederlandse auteurs het groeiende belang van sociale ondernemers voor economie, maatschappij en tewerkstelling. Sociale ondernemers in Vlaanderen en Nederland: wie zijn ze, en waarom doen ze het?

Volgens coauteur Kaat Peeters vat het boek samen waarmee ze al jaren bezig is voor de Sociale InnovatieFabriek. Dat is een initiatief van de Vlaamse overheid dat sociaal ondernemerschap en sociale innovatie promoot en begeleidt. “Dit boek kwam er vooral omdat je sociale innovatie en de impact ervan niet op een-twee-drie uitgelegd krijgt”, zegt Kaat Peeters.

“Hoe groot die impact wel is, merk je aan bedrijven die steeds vaker hun businessmodel opstellen op basis van socialprofitdoelstellingen, niet langer alleen op basis van profit.” Meer dan een imagostunt? “Absoluut, want steeds meer mensen beginnen in te zien dat we echt niet voort kunnen zoals we nu bezig zijn”, zegt Kaat Peeters.

Zaken die je raken

“Het gaat niet meer over het gat in de markt vinden, wel over waar de gaten in de samenleving zitten. Minder files, betere werkomstandigheden: daar kun je net zo goed een verdienmodel voor uitdenken. Ondernemerschap blijft wel de basis. Daarom is ‘Zaken die je raken’ een positief verhaal. We stellen je de meest verrassende initiatieven uit Vlaanderen en Nederland voor.”

“Uit Gent en Oost-Vlaanderen blijft Roof Food me bij, een agrobedrijfje dat groenten op stadsdaken zaait, kweekt en oogst en er duurzame lunches en catering van maakt. Of zelfs teambuildings op de daktuin organiseert. Ik denk ook aan EnerGent, een coöperatie die geld van vennoten investeert in projecten van energiebesparing en hernieuwbare energie. Of aan Konekt, dat jongeren met een beperking inschakelt in de maatschappij en op de arbeidsmarkt. Sociale innovatie staat vooral voor een nieuwe manier van denken die langzaam maar zeker terrein wint – tot we ons met zijn allen afvragen waarom het allemaal zo lang moest duren.”

(wdh) - Zaken die je raken (Uitgeverij Business Contact, 206 p.) bestel je online of via de boekhandel. Meer info: www.socialeinnovatiefabriek.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook