Social profit in Noord-Limburg wil zij-instromers strikken

Verso, de vereniging voor social profit-ondernemingen, trok deze zomer aan de alarmbel. Er zullen de komende jaren veel collega’s vervangen moeten worden die met pensioen gaan. Tegelijkertijd neemt de vergrijzing toe, waardoor extra personeel in de zorg nodig is. Omdat de klassieke instroom niet volstaat, wil Verso bijkomende kanalen aanboren om nieuwe collega's naar de sector te lokken. Zo wordt in Noord-Limburg gedacht aan aan zij-instromers. Dit zijn mensen die op latere leeftijd een nieuw beroep kiezen of werkzoekenden die via een voorbereidend traject in de social profit aan de slag kunnen.
#

De social profitsector, waartoe onder meer ziekenhuizen, woon- en zorgcentra, kinderdagverblijven, beschutte en sociale werkplaatsen, maar ook culturele centra, bibliotheken of socioculturele organisaties behoren, kampt nog meer dan andere vakgebieden met een schrijnend personeelstekort. Dat is al jaren zo. Ondanks de talrijke creatieve inspanningen om de instroom naar beroepen als verpleegkundige, bibliotheekmedewerker of bejaardenhelpster, wordt het geweer van schouder veranderd. Er zullen nu ook actieve beroepsgroepen worden aangesproken om de overstap naar de zorg te maken.

Noord-Limburg is een voorloper om deze methodiek te hanteren. Men gaat er, in samenwerking met sociale-economie-bedrijven en arbeidsbemiddelaars uit de regio, trajecten op maat uitstippelen om nieuwe medewerkers te rekruteren. Een eerste actie is de organisatie van een groot netwerkevent op 16 november. Op de seniorencampus Pelle Melle in Overpelt wordt iedereen die belangstelling heeft voor de sector, uitgenodigd om kennis te maken met werknemers en organisaties die vandaag al in de social profit actief zijn.

Programma

Ann Willems (Dienst Tewerkstelling en Opleiding van Welzijnsregio Noord-Limburg) zal er toelichting geven over stagemogelijkheden en tewerkstellingsmaatregelen in de ouderenzorg en kinderopvang. Larisa Didenko van VIVO (expertisecentrum voor vorming en opleiding in de social profit) stelt een campagne voor die beoogt mensen met een migratieachtergrond te inspireren en voor te bereiden op een job in de social profit. Er zullen ook 2 dames van buitenlandse origine getuigen over de weg die ze aflegden om polyvalent zorgkundige te worden.

Verder zal Ruth Claes, directrice van IN-Z (lokale diensteneconomie), een toelichting geven over hun projecten ter ondersteuning van ouderzorg en kinderopvang. Tot slot zal Eric Bogers, directeur van De Biehal STC/LDE ( kringwinkels en dorpsrestaurants) vertellen over hun ondersteunend aanbod voor de social profit. Eigen aan deze projecten uit de sociale economie is dat ze een ondersteuning bieden aan een organisatie, en tegelijkertijd mensen met een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt werk- en groeikansen bieden.

Dit netwerkevent wordt georganiseerd in het kader van de regierol voor sociale economie die de Noord-Limburgse gemeentebesturen uitoefenen via Welzijnsregio Noord-Limburg.

(kme) - Meer info en inschrijvingen: Liesbeth Niewets, tel. 011/66.87.91 of liesbeth@welzijnsregio.be 

3 november 2017
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook