Vorige

1 van 373

Volgende
Volgend artikel:

Wie deze eigenschap bezit, maakt snel carrière

Saaie manager is de beste manager

16 augustus 2016
Een saaie baas is vaak de beste, zo blijkt uit onderzoek van Tomas Chamorro-Premuzic, professor bedrijfspsychologie aan de Columbia University en auteur van het boek ‘Confidence’. Gepassioneerde leiders zouden immers vaak niet in staat zijn om de door hen gestelde doelen uiteindelijk te bereiken.
saaie baas

Een competent baas onderscheidt zich naar verluidt met drie specifieke karaktereigenschappen. Op de eerste plaats moet hij emotioneel volwassen zijn, maar vooral ook emotioneel intelligent én integer.

Voorspelbaar en consistent

“Bij de aanstelling van een manager wordt meestal gehoopt op een leider met een groot charisma en een uitgesproken ambitieuze visie”, verduidelijkt professor Chamorro-Premuzic. “Er wordt zeker niet naar een saaie persoonlijkheid gezocht, maar toch blijken de kandidaten met die karaktereigenschappen uiteindelijk de beste prestaties te leveren.”

“Vaak wordt spontaan aan persoonlijkheden zoals Steve Jobs en Jeff Bezos gedacht wanneer voorbeelden van succesvolle leiders worden gezocht. Deze legendarische figuren zijn echter uitzonderingen. De beste managers zijn vaak veel minder narcistisch. Een analyse door Google toonde al aan dat de beste leiders voorspelbaar en consistent zijn.”

Charisma

“Charismatische figuren hebben het vaak moeilijk om zich open te stellen voor de mening van anderen en zijn bijzonder gevoelig voor kritiek, terwijl ze op het gebied van emotionele intelligentie meestal pover presteren”, aldus professor Chamorro-Premuzic. “Die gebreken maken het vaak moeilijk om een goede manager te ‘boetseren’.”

‘Gepassioneerde bazen blijken opvallend ook vaker te mislukken,” besluit de professor. “Charisma is vaak een façade voor narcisme, waarbij medewerkers vertrouwen vaak onterecht als competentie vertalen. Wanneer men op zoek gaat naar managers die hun competentie hebben bewezen, komt men vaak uit bij het tegengestelde van de charismatische leider.”

En zeg nu eens eerlijk. Hoe saai is jouw baas eigenlijk?

(kv) - Bron: Express.be 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15321 andere jobs