Roddelen verhoogt de samenwerking

Roddelen en uitsluiten, ons gezond verstand vertelt ons dat het verkeerd is. Toch brengt dit soort (slecht) gedrag ook een aantal verborgen voordelen met zich mee. Dat blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.
#

De onderzoekers Robb Willer (Stanford University), Matthew Feinberg (Stanford University) en Michael Schultz (University of California, Berkeley) onderzochten de aard van roddels en sociale uitsluiting. In hun studie werden 216 participanten in groepen verdeeld. De deelnemers moesten allemaal een spel spelen en financiële beslissingen nemen die voordelig zouden zijn voor hun groep.

Wat bleek?

Uit de resultaten, die gepubliceerd werden in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science, blijkt dat roddels ook positieve effecten teweeg kunnen brengen. Zo werken groepen waarin geroddeld mag worden veel beter samen dan groepen waar roddels niet zijn toegestaan. Groepen presteren zelfs nog beter wanneer ze onbetrouwbare egoïstische leden kunnen uitsluiten.

Roddel- en uitsluitingsgedrag kunnen bijgevolg dienen als een instrument om pestkoppen te 'bekeren', de uitbuiting van aardige mensen tegen te gaan en de algemene samenwerking te bevorderen. Want wanneer mensen horen over het egoïstische gedrag van een van hun leden, zullen zij tot uitsluiting overgaan omdat zulke egoïstische types het groepsbelang niet voorop plaatsen.

Andere voordelen?

Ook de personen waarover geroddeld wordt, hebben baat bij de roddels. Wanneer zij namelijk ontdekken dat anderen slecht over hen spreken en hen willen uitsluiten, zullen zij dit in de toekomst willen vermijden en bijgevolg beter gaan samenwerken. De bedreiging om uitgestoten te worden van de groep zorgt er bijgevolg vaak voor dat egoïsme verdwijnt.

Het onderzoek weerspiegelt de resultaten van voorgaande studies waaruit bleek dat mensen zich algemeen beter gaan gedragen wanneer ze weten dat er over hen geroddeld wordt. Deze individuen stellen zich namelijk extra sociaal op om uitsluiting van de groep te vermijden. "Ondanks de negatieve bijklank van roddelgedrag is het dus positief voor de samenwerking binnen een groep", aldus Willer.

(nm) – Bron: Psychologicalscience.org 

19 februari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook