Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 331

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik het einde van het jaar om een (nieuwe) job te vinden

Recruiters zien vrouwelijk talent niet staan

Vrouwen worden veel minder vaak voor een baan gevraagd dan mannen, zelfs op een krappe arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Intelligence Group. Dit onderzoeksbureau houdt bij hoe vaak werknemers, afzwaaiende studenten en werklozen worden benaderd voor een (andere) baan. Terwijl 43% van de mannen meldt dat ze minstens één keer per kwartaal worden benaderd, geldt dit slechts voor 31% van de vrouwen.

Recruiters blijken een blinde vlek te hebben voor vrouwelijke kandidaten. Die scheve verhouding bestaat in vrijwel alle beroepen, ook in branches waar vrouwen van oudsher sterk zijn vertegenwoordigd, zoals de zorg. “Van de 33 beroepsgroepen die we onderscheiden, is er bij elf een significant verschil in het voordeel van mannen. Er is geen enkel vakgebied waar het omgekeerde gebeurt”, aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group.

Oorzaken

Zelf heeft Waasdorp niet echt een verklaring voor het fenomeen. Al wijzen de onderzoekers er wel op dat mannen zich beter profileren en ook beter vindbaar zijn in de door recruiters gebruikte databanken.

Volgens HR-specialist Bas van de Haterd, die in de Nederlandse krant FD de kwestie toelicht, kiezen mannen en vrouwen ook voor een andere bewoording. “Een man zal zijn eigen prestaties eerder overdrijven, een vrouw benadrukt de teamprestatie en daardoor kun je niet zien of ze een locomotief of een wagonnetje is geweest.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

27 december 2019
goForHappy

Stuur mij Go for happy tips over groei en wellbeing

Anderen bekeken ook