Vorige

1 van 315

Volgende
Volgend artikel:

5 tinten digitaal: rekruteren in tijden van corona

Persoonlijkheid en leervermogen belangrijker dan kennis en vaardigheden

17 mei 2013
Steeds meer bedrijven leggen bij het rekruteren de klemtoon op de persoonlijkheid van een kandidaat. “Of iemand in de organisatie past, wordt belangrijker dan de fit met een specifieke functie. Ook leervermogen is erg gegeerd”, zegt Rein De Cooman, hoofddocent HRM bij KU Leuven - Thomas More.
Rein De Cooman
"Leervermogen helpt de kwaliteit van een organisatie op peil te houden in een krappe arbeidsmarkt." (Rein De Cooman, hoofddocent HRM bij KU Leuven - Thomas More)

Ooit zal de economie opnieuw aantrekken. De bedrijven die daar het meest van zullen profiteren zijn diegenen die zich daar nu al op voorbereiden. En dat gebeurt, meent Rein De Cooman, hoofddocent HRM bij KU Leuven - Thomas More. “Ik zie nu al werkgevers het talent in kaart brengen dat ze nodig zullen hebben als onze economie een nieuwe start neemt. Hr speelt daar een belangrijke strategische rol in.”

De uitdagingen waarmee bedrijven kampen zijn immers niet min: de krapte op de arbeidsmarkt, de toenemende concurrentie tussen bedrijven, kandidaten die almaar mondiger en veeleisender worden, de technologie die niet stilstaat … Alles verandert steeds vlugger en bedrijven worstelen met die dynamiek.

Breed inzetbaar

Een gevolg daarvan is dat bedrijven steeds vaker de klemtoon leggen op de persoonlijkheid van een kandidaat, zegt Rein De Cooman. “Of iemand in de organisatie past, wordt belangrijker dan de ‘fit’ met een specifieke functie. Beschikt de kandidaat over de waarden en de principes die het bedrijf zoekt? Is die persoon breed inzetbaar?”

De vraag voor de toekomst is uiteraard hoe de antwoorden op die vragen kunnen ‘gemeten’ worden tijdens het selectiegesprek. De interesse voor methodieken die dat kunnen, stijgt alvast, merkt Rein De Cooman op.

Past ook in dat rijtje van nieuwe must haves: leervermogen “Kandidaten en werknemers met leervermogen zijn gegeerd omdat die personen het potentieel hebben zich voortdurend bij te scholen. In een krappe arbeidsmarkt waar nieuw talent soms moeilijk te vinden is, helpt dat bedrijven de kwaliteit van hun dienstverlening en producten op peil te houden met de bestaande werknemers.”

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14524 andere jobs