Netwerken
Vorige

1 van 99

Volgende

Persoonlijkheid belangrijker dan netwerk

Nieuw onderzoek van de Cambridge Judge Business School toont aan dat de eigen persoonlijkheid een sterkere voorspeller is voor prestaties en carrièresucces dan een groot en invloedrijk sociaal netwerk.
#

In het onderzoek trachtte wetenschapper Blaine Landis na te gaan wat het belangrijkste is voor je carrière: wie je bent óf wie je kent. Zijn analyse van 70 onafhankelijke onderzoeksrapporten leidt tot de conclusie dat persoonlijkheid het steevast wint van de mensen die men allemaal kent.

Persoonlijkheid = cruciaal

Hoewel goede virtuele én echte contacten belangrijk zijn voor het opbouwen van een succesvolle carrière, blijkt je persoonlijkheid de factor te zijn die bepaalt hoe ver je het schopt. "De studie toont aan dat, hoewel sociale netwerken cruciaal zijn om deuren te openen, persoonlijkheid een grotere rol speelt op vlak van prestaties en je carrière", aldus Landis.

"De resultaten versterken het idee dat onze daden en algemeen gedrag nog steeds enorm belangrijk zijn in een wereld waar netwerken als een onmisbare tool wordt beschouwd om een carrière op te bouwen."

Persoonlijkheid binnen netwerk?

Ook binnen de verschillende netwerken speelt de persoonlijkheid een grote rol. Wie je bent voorspelt tot welke informele netwerken je behoort en hoeveel je er kan uithalen.

Zo halen extraverte en consciëntieuze mensen méér uit hun netwerken, omdat zij sociale situaties kunnen inschatten en hun gedrag aan specifieke omstandigheden en personen kunnen aanpassen. Wie minder extravert is, zal zich daarentegen minder flexibel opstellen en bijgevolg ook minder van zijn netwerk terugkrijgen.

(nm) – Bron: Jbs.cam.ac.uk 

4 december 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook