Ouders bepalen je visie op werk

Het belang en de waarde die we hechten aan onze job wordt volgens onderzoekers van de University of Michigan sterk bepaald door de werkopvattingen van onze ouders.
#

Uit een studie van de University of Michigan blijkt dat de werkopvattingen van onze ouders een sterkere rol spelen bij onze eigen opvattingen over werk dan religie, persoonlijkheid of beroep.

"Deze studie toont aan dat de betekenis die we hechten aan ons werk diepgeworteld is", aldus Kathryn Dekas, People Analytics Manager bij Google. "En dit wordt beïnvloed door de manier waarop onze ouders hun werk zagen, ongeacht of we later dezelfde job uitoefenen. Kinderen dragen de opvattingen van hun ouders mee naar hun latere carrière."

Job, carrière & roeping

Volgens onder meer een studie van Amy Wrzesniewski (Yale School of Management) bestaan er drie soorten manieren waarop men naar werk kan kijken: vanuit de job, carrière of roeping.

  1. Jobgeoriënteerde mensen zien werk voornamelijk als een middel om bijvoorbeeld een financiële compensatie te ontvangen. Deze mensen streven hun passies na via niet-werkgerelateerde domeinen, en zijn daarom enthousiaster om te stoppen met werken of om op pensioen te gaan wanneer ze voldoende geld hebben.
  2. De identiteit van carrièregeoriënteerde personen wordt daarentegen gevormd door het werk en niet door de beloning. Deze mensen zien werk voornamelijk als een kans om hun sociale status, prestige en prestaties te verhogen.
  3. Tot slot zien roepingsgeoriënteerde individuen werk in de eerste plaats als een manier om hun passies te volgen en zichzelf te ontplooien. Ze denken bovendien vaak dat hun werk een positieve impact heeft op de wereld.

Invloed ouders?

De nieuwe studie van de University of Michigan toont aan dat vooral vaders een invloedrijke rol spelen in de ontwikkeling van een 'carrière-oriëntatie'. Om een roepingsoriëntatie te ontwikkelen zijn beide ouders noodzakelijke rolmodellen.

Participanten die een goede band hebben met hun vader bleken bovendien meer kans te hebben om de carrièreoriëntatie van hun vader na te boosten. Een nauwe relatie met de moeder tijdens de adolescentie ontmoedigde dan weer een sterke joboriëntatie wanneer men volwassen wordt.

Bepaalde invloeden van buitenaf kunnen wel de impact van de ouders verminderen, aldus onderzoeker Wayne Baker. "Als je werkt in een noodlijdende industrie, dan verdwijnt de invloed van je ouders", zegt Baker. "Ik denk dat het moeilijk is om na te denken over het hogere doel van je werk wanneer je bang bent om je job te verliezen."

(nm) – Bron: Ns.umich.edu & Express.be 

9 januari 2014
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte