Loon bepaalt naam van je kind

Een studie van het Amsterdamse Meertens Instituut wijst uit dat er een verband bestaat tussen de voornaam van een kind en het loon van diens ouders. Zo kiezen ouders met een hoog salaris onder meer opvallend vaak voor een voornaam die eindigt op een 'e' of 'ijn'.
#

Het loon van de ouders van Stéphanie ligt doorgaans hoger dan dat van de ouders van Stefany. Dat blijkt uit een studie van het Meertens Instituut, een onderzoeksinstituut dat de Nederlandse taal en cultuur bestudeert. Ouders die goed hun brood verdienen kiezen niet alleen vaker voor een naam die eindigt op een 'e' (bv. Eline) of 'ijn' (bv. Jasmijn), ook Franstalige namen, die met het juiste accent worden geschreven, zijn bij hen opmerkelijk populair.

Daarnaast toont de studie aan dat ouders die hun kind een naam eindigend op een 'y' meegeven - zoals Kelly, Danny of Joey - meestal niet over een hoog salaris beschikken. Hetzelfde geldt voor Engelse, Spaanse of Italiaanse namen als Kimberly, Wesley, Kevin, Mario of Ricardo.

Invloed voornaam op kind zelf?

Kinderen die een vaak voorkomende naam hebben blijken in het algemeen populairder en succesvoller te zijn dan kinderen met een unieke of zeldzame voornaam. Dit komt doordat namen bepaalde associaties oproepen. Zo wekken onbekende namen eerder argwaan op.

De onderzoekers stellen tot slot dat men zich ook bij de eerste selectie tijdens een sollicitatie vaak laat leiden door de voornaam van de kandidaat.

(nm) – Bron: Mt.nl 

11 april 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook