Opleiding stoomt studenten klaar voor job als winkelmanager

11 oktober 2013
De retailsector kampt met een tekort aan goed opgeleid personeel. Drie hogescholen sprongen een paar jaar terug op de kar en bieden nu een opleiding retailmanagement aan.
winkeldame

Net als alle andere sectoren heeft ook de retail nood aan goed opgeleid personeel. Een specifieke opleiding die jongeren klaarstoomt voor een job als winkelmanager was lang onbestaande. Vandaag bestaan er drie zulke opleidingen. Zowel in Gent (HoGent), Kortrijk (Katholieke Hogeschool Vives) als in Turnhout (Thomas More) kan je een bachelordiploma retailmanagement behalen.

Stage

In Gent start de opleiding dit academiejaar voor de derde keer. Studenten ruilen er om de drie weken de schoolbanken voor een stageplek. Zo toetsen ze hun leerstof meteen aan de praktijk. Dertig winkelketens werken mee aan de opleiding. Wat de studenten van HoGent op de werkvloer mogen en kunnen doen, wordt op voorhand afgesproken. De regel is dat wat ze op school leren, op de werkvloer moet toepasbaar zijn en dat wat ze in de winkel ervaren, op school onderbouwd wordt. Dit jaar start in Gent ook een opleiding voor werkstudenten: mensen die al werken, bijvoorbeeld in de handel, maar nog een bachelordiploma willen behalen.

Studenten bedrijfsmanagement aan de Katholieke Hogeschool Vives in Kortrijk kunnen kiezen voor de specialisatie Retail & Store Management. Vanaf het eerste jaar zijn er stages voorzien, en inspiratiereizen naar toonaangevende retailsteden als Londen en Parijs. Afgestudeerden vormen intussen een heus netwerk in de handel, wat handig is voor het vinden van stageplaatsen en het invullen van vacatures.

Afstandsleren

Glenn Dierickx (23) studeerde af als retailmanager in Kortrijk. Hij werkt nu als online bediende klantendienst op het hoofdkantoor van Colruyt. “Het runnen van een winkel is een ongelooflijk complex en boeiend proces. Je opent en sluit niet zomaar de deuren. Er komt veel meer bij kijken. Ik wou die wereld leren kennen en de opleiding sloot perfect bij mijn interesses aan.”

Vives biedt ook een opleiding Winkelmanagement aan op HBO5- niveau (hoger beroepsonderwijs). Deze beroepsopleiding richt zich tot wie aan de slag wilt als bijvoorbeeld afdelingsverantwoordelijke of assistent-winkelmanager. Praktische ervaring en kennis van de winkelvloer staan centraal in deze opleiding. De studenten krijgen zowel commerciële als retailvakken en combineren dit met twee dagen werkplekleren. Deze opleiding wordt ook aangeboden via afstandsleren aan werknemers die zich willen bijscholen. Onder andere Torfs, Carrefour, bpost, McDonalds en Brantano laten hun werknemers zich via deze opleiding ontwikkelen.

Ook aan Thomas More in Turnhout is Winkel- en Retailmanagement een populaire richting. De bachelorstudenten krijgen een uitgebreide bagage mee zodat ze onmiddellijk inzetbaar zijn in de handel.

Meer info:

(wv) 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14776 andere jobs