'Ondernemen in IT-sector zit in positieve dynamiek'

”We krijgen 125 aanvragen voor steun per jaar. Ongeveer één op de vijf dossiers keuren we goed.” (Wim De Waele, ceo iMinds)
iMinds, het digitaal onderzoekscentrum en incubator voor IT-start-ups, bestaat tien jaar. Vanuit het Gentse hoofdkwartier ziet ceo Wim De Waele de zin om te ondernemen in de IT-sector alleen maar toenemen.
Wim De Waele
”We krijgen 125 aanvragen voor steun per jaar. Ongeveer één op de vijf dossiers keuren we goed.” (Wim De Waele, ceo iMinds)

Tien jaar geleden besliste de Vlaamse overheid om iets te doen aan een lacune in de Vlaamse IT-sector. De academische wereld en het bedrijfsleven stelden vast dat er geen schakel bestond die hen met elkaar verbond. iMinds moest daar verandering in brengen.

Sindsdien bundelt het onderzoekscentrum de kennis van vijf Vlaamse universiteiten met de zakelijke ervaring van ondernemers uit de Vlaamse IT-sector. iMinds beschikt daarvoor over de knowhow van meer dan 850 onderzoekers en werkt samen met meer dan 1.100 projectpartners.

“Samen met IT-bedrijven verrichten we onderzoek naar nieuwe IT-applicaties, en dat steeds vanuit een marktgedreven filosofie”, legt ceo Wim De Waele uit. “Zo proberen we een brug te slaan tussen business en universiteit.” Manufacturing, digitale media en gezondheidszorg zijn enkele van de speerpunten van het onderzoek dat bij iMinds verricht wordt.

50.000 euro

Zo was het onderzoekscentrum van in het begin betrokken bij de ontwikkeling van het elektronisch patiëntendossier (EPD). Die e-tool digitaliseert alle patiënteninformatie en maakt die eenvoudig beschikbaar voor alle betrokken zorgverleners. “Wij hebben onder andere geholpen bij het oplossen van vragen over hoe dat dossier er uit moest zien, hoe de beveiliging van de gegevens gewaarborgd zou zijn enzovoort. Inmiddels zijn we zover dat het EPD op termijn in zo goed als alle zorginstellingen zal gebruikt worden”, vertelt de ceo.

Sinds vijf jaar doet iMinds meer dan alleen optreden als onderzoekscentrum. Het fungeert ook als incubator voor start-ups in de IT-sector. Ondernemers met een goed business plan kunnen via iMinds rekenen op 50.000 euro zaaikapitaal, persoonlijke begeleiding en strategisch advies. Op voorwaarde dat hun dossier goedgekeurd wordt.

Die selectie gebeurt vrij streng, geeft Wim De Waele toe. “De beoordeling gebeurt door een jury van IT- en business-experten. Zij kijken naar de ingediende dossiers met het oog van een venture capitalist. Is het idee uniek? Zit er zakelijk potentieel in? Is er al een prototype? Wie zit er in het team van de start-up?”

Incubatie

iMinds krijgt jaarlijks zo’n 125 aanvragen van jonge start-ups om hen te ondersteunen in hun IT-avontuur. Ongeveer één op de vijf aanvragers krijgt waarvoor hij bij iMinds komt aankloppen.

iMinds bekommert zich vooral om start-ups tijdens hun incubatieperiode. Die duurt volgens Wim De Waele tussen de zes tot achttien maanden. “Als het na anderhalf jaar niet lukt, wordt de slaagkans erg klein.”

Momenteel ondersteunt iMinds een 25-tal bedrijven per jaar. De helft van die ondernemingen bevindt zich in en rond Gent, waar iMinds zijn hoofdkantoor heeft. De rest is verspreid over Vlaanderen.

Zakelijke ervaring

Een mooi voorbeeld van een succesvolle start-up uit het Gentse die in de schoot van iMinds succesvol groeide, is Posios. Het bedrijf ontwikkelde een mobiel kassasysteem voor iPhone en iPad waar nu wereldwijd interesse voor bestaat.

Wim De Waele merkt een enorme groei van het aantal aanvragen dat iMinds ontvangt. “Elk jaar krijgen we bijna dubbel zoveel aanvragen binnen. Dat heeft waarschijnlijk deels te maken met de stijgende bekendheid van ons programma, maar ik voel toch ook dat het ondernemen in IT in een positieve dynamiek zit.”

Volgens de ceo beschouwen steeds meer talentvolle ingenieurs en IT’ers het opstarten van een eigen IT-bedrijf als een goed alternatief voor het gaan werken bij een bedrijf. “En dan heb ik het niet alleen over pas afgestudeerden. Integendeel, een start-up is meestal pas succesvol als één van de mede-oprichters al wat zakelijke of commerciële ervaring op zak heeft. Niet iedereen is Mark Zuckerberg (lacht).”

Dat er niettemin veel potentieel rondloopt tussen de nieuwste generatie, daar is Wim De Waele van overtuigd. “Ik kan dat talent alleen maar aanraden om in zee te gaan met iemand met de nodige zakelijke voorgeschiedenis.”

4.649 ICT-starters in 2013

Vorig jaar startten er in België 4.649 nieuwe ICT-bedrijven op. Dat zijn er 650 meer dan in 2012 en meteen ook een absoluut record wat het aantal starters in de IT-sector betreft tijdens de voorbije jaren. In 2005 telde ons land amper 2.817 ICT-starters. Dat blijkt uit de Startersatlas 2014 van Unizo en Grayling.

Met die positieve cijfers gaat de IT-sector in tegen de negatieve trend die aantoont dat er over alle sectoren heen in 2013 6,5 procent minder starters waren dat het jaar voordien.

Niet alle starters overleven

De schaduwkant van dit goede nieuws is dat ICT ook één van de sectoren is met de laagste overlevingspercentages na vijf jaar. Van de ICT-starters die in 2009 werden opgericht, is dit jaar nog maar 56,9 procent actief. Ter vergelijking: in de sector van de financiële diensten is dit 89,7 procent, in de horeca 53,9 procent.

(wv)

17 juni 2014
Anderen bekeken ook