Nieuw leertraject stoomt jonge talenten klaar voor bouwsector

18 juli 2016
DCA, HT²O en PT²O
Een afvaardiging van de deelnemende scholen en van bouwbedrijf DCA.
Bouwbedrijf DCA uit Beerse en de Turnhoutse scholen HT²O en PT²O hebben afgelopen week een charter ondertekend voor een vernieuwend onderwijsproject. Vijftig leerlingen krijgen vanaf volgend schooljaar de kans om kennis te maken met de bouwsector via stages, duaal leren, werfbezoeken en jobdagen.

De bouwsector roept om nieuw talent. Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat maar liefst 42% van de vacatures in de bouwsector op zoek zijn naar laaggeschoolden, 32% zijn geschikt voor middengeschoolden en 26% van de vacatures vragen specifiek naar hooggeschoolden. Dat het tekort aan arbeidskrachten groot is, weten ze in de bouwsector al langer. Nu trekken ook de STEM- en technologische scholen mee aan de kar.

Op 1 september 2019 start het vernieuwend onderwijsproject dat uitgaat van het Katholiek Onderwijs regio Turnhout (KOBArT). De technische school PT²O - de vernieuwde VTST - en de nieuwe STEM-school HT²O gaan hiervoor een unieke samenwerking aan met DCA, een van de belangrijkste bouwbedrijven in de Kempen en pionier in het duaal leren.

Bedoeling is de jongeren voor te bereiden op technologische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen, kortweg STEM-opleidingen, in het hoger onderwijs. HT²O en PT²O willen zo de stijgende vraag van bouwbedrijven naar technologische en wetenschappelijke profielen in de regio Turnhout beantwoorden.

Talent aanwakkeren

“Het is cruciaal dat onderwijsinstellingen en bedrijven met elkaar samenwerken om technologisch talent bij jongeren aan te wakkeren. Door dergelijke samenwerkingen hopen wij onze leerlingen zoveel mogelijk kansen te geven en hen klaar te maken voor (theoretisch-)technologische beroepen. We zijn zeer tevreden dat DCA een van onze partners is die hierin wil meedenken en onze leerlingen kansen wil bieden”, zeggen Jan Roels en Frank Biesemans, directeurs van HT²O en PT²O.

Dankzij de nieuwe samenwerking worden de leerlingen door DCA bovendien klaargestoomd om rechtstreeks door te vloeien naar de arbeidsmarkt. De leerlingen zullen er afhankelijk van hun studierichting stage kunnen lopen of de mogelijkheid hebben tot duaal leren. Daarnaast zal DCA ook werfbezoeken organiseren, wordt gezorgd voor materiële ondersteuning en worden voor de laatstejaarsstudenten jobdagen georganiseerd.

“Wij hebben voortdurend mensen nodig met heel uiteenlopende opleidingen. Maar gezien het tekort aan competent personeel zijn wij vaak genoodzaakt om mensen zelf te scholen en klaar te stomen. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met scholen zoals HT²O en PT²O hierbij een oplossing biedt. Daarnaast heeft de school dezelfde waarden als ons bedrijf, namelijk iedereen telt”, zegt Michiel Schellekens, algemeen directeur van DCA.

(br) 

  • Jobs voor bouw
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook