Betonstop is geen aanwervingsstop

“Jezelf specialiseren en aansluiten bij andere specialisten is het devies.” (Vincent Van Den Broecke, architect en mede-zaakvoerder van Blanco Architecten)
Binnenkort beginnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers aan een nieuwe legislatuur. Dan weten we wat zij beslissen over de betonstop. Wat betekent de betonstop voor de jobs in de bouwsector? Is het nog verstandig om te kiezen voor een carrière in deze branche? “Er blijft evenveel werk, alleen gaan we anders bouwen.”

Vincent Van Den Broecke is mede-zaakvoerder van Blanco Architecten in Hoeilaart. Hij is gebeten door de creatieve en nuttige invulling van onze stedelijke centra en dorpskernen. “Mijn klanten kiezen steeds vaker voor nieuwe woonoplossingen”, vertelt hij. “Zoals stadswoningen met vier of vijf bouwlagen in plaats van de klassieke vrijstaande woning. Daarnaast merken wij in onze dagdagelijkse praktijk de opvallende opgang van meergezinswoningen en nieuwe (samen)woonvormen. Bij deze evolutie blijft de hoeveelheid werk ongeveer dezelfde, alleen de locatie en de werkwijze verandert”, oppert Vincent.

De bouwbedrijven die we contacteerden, bevestigen die trend. Hun knowhow verschuift bijvoorbeeld heel langzaamaan naar hoogtebouw, afbraak- en opbouwwerken. Los van de betonstop ligt hun allereerste bekommernis nog altijd bij het acute gebrek aan medewerkers met de juiste competenties en de beperkte instroom vanuit het onderwijs.

Strakke organisatie

Een architect heeft, net als de andere bouwactoren, aan een stedelijke bouwwerf een paar extra uitdagingen. Vincent Van Den Broecke: “Wij moeten de organisatie en de planning nog strakker opvolgen dan gebruikelijk. Bouwen in de kern betekent immers een stuk van de openbare ruimte innemen. Dat is anders dan in een verkaveling. Wie over de inname van de openbare ruimte spreekt, zegt tegelijk torenhoge vergoedingen aan de stad. Time is dus money, letterlijk.”

In de kern bouwen, dat doe je nooit alleen. “Een vrijstaande woning afbreken of opbouwen verschilt in sterke mate van de sloop of bouw van een rijwoning. De stabiliteit bewaken van de belendende panden is cruciaal. Net zoals eventuele schade door trillingen of waterinfiltratie in de buurwoningen vermijden. De architect is als een concertmeester die zijn handen vol heeft bij dit type projecten”, vergelijkt Vincent.

Psychologie

De architect van de toekomst maakt het verschil met uitstekende communicatievaardigheden en specialisaties. Daar is Vincent Van Den Broecke van overtuigd. “Het grootste deel van het bouwlandschap bestaat vooralsnog uit particuliere hoogopgeleide opdrachtgevers. Ze willen in de eerste plaats ontzorgd worden. Ze zijn doorgaans veeleisend en hechten ontzettend veel belang aan een voortdurende uitwisseling van informatie.”

De bouwsector is de laatste jaren op technisch vlak erg geëvolueerd, maar de bouwheer is dat ook. Vincent Van Den Broecke: “Deze evolutie vraagt van ons nieuwe of verder uitgewerkte skills. Bij een complex project op een kleine oppervlakte in de stad komen nieuwe managementvaardigheden en een gezonde dosis psychologie uitstekend van pas om alles vlot te laten verlopen. Er ontstaan nieuwe rollen (zie kader) wanneer we bouwen op minder vanzelfsprekende locaties. Daar horen nieuwe technieken, technologieën en aangepaste typologieën bij. Die kennis, vaardigheden en verantwoordelijkheden krijg je niet meer in één persoon geduwd. Jezelf specialiseren en aansluiten bij andere specialisten is het devies”, raadt Vincent aan.

Al aan deze beroepen gedacht in het bouwlandschap van morgen?

  1. Expert in circulair bouwen: zorgt ervoor dat er geen bouwmaterialen meer verloren gaan.
     
  2. BIM manager: regisseert en controleert de uitvoering van het virtuele Business Integration Model (BIM) plan.
     
  3. Creatieve ontwerpers: zorgen voor een efficiënte invulling van een kleine woonoppervlakte.
     
  4. 3D printer programmeur: 3D printen ken je al, maar de techniek wordt in de toekomst ingezet voor het printen van volledige gebouwonderdelen.
     
  5. Zeg niet metser maar printerbediener. De klassieke metser zal steeds meer evolueren naar een bediener van een voorgeprogrammeerde 3D printer.

(gv) - Foto: Isabelle Pateer 

18 juli 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook