NIAZ-accreditatie verankert hoge kwaliteitszorg

18 juli 2016
Heilig-Hartziekenhuis Lier
Met maar liefst 97% behaalde het Heilig-Hartziekenhuis Lier een uitzonderlijk hoge score bij het verkrijgen van de NIAZ-accreditatie (Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg). Kwaliteitsmedewerker Daïné Lathouwers vertelt hoe dit accreditatietraject breed en enthousiast werd gedragen door alle medewerkers van het ziekenhuis.

“Een NIAZ-accreditatietraject wordt op vrijwillige basis uitgevoerd en heeft als doel om een kwaliteitsvolle patiëntveilige zorg te garanderen. Het waren onze artsen die in 2016 het voortouw namen. De NIAZ-normensets werden in verschillende werkgroepen vertaald in beleid, procedures en werkinstructies die werkbaar zijn voor de organisatie. Het gaat om thema’s zoals medicatiebeheer, infectiepreventie en veiligheid.”

IJsjes-quiz

Als voorbereiding op de NIAZ-audit werden heel wat acties opgezet. “Op elke afdeling kwam een verbeterbord te staan, waarop verbeteracties en indicatoren konden worden genoteerd. Het multidisciplinaire team van de afdeling hield er wekelijks bordmeetings. De wil om mee te werken was bijzonder groot en werd nog aangewakkerd door heel wat originele en ludieke initiatieven: een NIAZ-krant, een beurs met lunch, een ‘ijsjes-quiz’, een app, een aftelkalender, enz. In december 2018 volgde de audit waarbij er 1.200 criteria getoetst werden aan de praktijk.”

Daïné Lathouwers benadrukt dat het behalen van het NIAZ-kwaliteitslabel geen eindpunt betekent. “Het traject heeft veel enthousiasme losgeweekt zowel bij de eigen medewerkers als bij patiënten, huisartsen en andere stakeholders. De accreditatie is geldig tot 1 april 2023. Ondertussen werkt het ziekenhuis gestaag verder om de kwaliteit en veiligheid van zorg naar een nog hoger niveau te tillen.”

(wv)

Interesse om te werken bij het Heilig-Hartziekenhuis Lier? Bekijk dan de vacatures op www.hhzhlier.be.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17096 andere jobs