Vorige

1 van 818

Volgende
Volgend artikel:

Ook na werktijd blijven ze je bellen: wat doe je eraan?

Mindful werken: trendy bullshit of fundamenteel goed?

16 mei 2018
mindful werken
We zijn vandaag zo overprikkeld dat ons brein niet anders kan dan afhaken. Onze hersenen zijn immers niet in staat om de voortdurende informatiestroom te verwerken en op te slaan. Bovendien putten we onze grijze cellen enorm uit door stress, onophoudelijke bereikbaarheid en de constante afleiding van meldingen op onze niet zo intelligente smartphone. Het antwoord hierop? Mindfulness!

Wat is mindfulness?

Onze “mind” is “full” en onze energiereserve is (bijna) leeg. Mindfulness bouwt op een eeuwenoude traditie die kan helpen om je brein de rust te gunnen dat het nodig heeft en je lichaam de aandacht te geven dat het verdient. Mindfulness vertaal je het vlotst in het Nederlands door “bewustwording”. Door bewust te vertragen, te focussen op je ademhaling en te connecteren met jezelf kan je ontsnappen uit de rat race die het nieuwe normaal geworden is in onze maatschappij.

Ons werk is belangrijk in ons leven. En ook hierin kan Mindfulness verlichting bieden. We zetten daarom een aantal Mindful tips op een rijtje die je kunnen helpen om je werkdag bewuster aan te vatten, rustiger door te komen en met een evenwichtiger gevoel aan je avond te kunnen beginnen.

Op weg naar het werk

Creëer ’s morgens je eigen paradijsje op weg naar het werk. Het verkeer kan een enorme bron van stress zijn. Als je weet dat je ochtend-vibe de rest van je dag mee bepaalt, dan besef je al snel dat je Mindfulness best inzet op weg naar het werk.

Hoe? Om ’s morgens te genieten van een “filefuif” moet je beschikken over de nodige matinale energie, maar het effect is heel mindful: als je in de file staat, ga je heus niet sneller op je bestemming aankomen door je flink te stressen en je gefrustreerd op te jagen.

Filefuif
Door er een “cadeautje voor jezelf” van te maken met je favoriete muziek en een heerlijk koffietje onderweg, zal je op hetzelfde ogenblik arriveren, maar met een heel ander gevoel. En dat gevoel heeft een positief effect op je stressgehalte.

Op het werk

Ook op het werk staan we voortdurend onder (hoog)spanning. Mindful werken is net het tegenovergestelde van het bijzonder vermoeiende en voor onze hersenen onmogelijke multitasken. Dames, excuus voor de ontgoocheling, maar jullie zijn even slecht in multitasken als de heren...

Het probleem met multitasken is dat het enorm energieverslindend is omdat onze hersenen voortdurend moeten switchen van het ene focuspunt naar het andere. Wij hebben de indruk dat we productiever en efficiënter zijn wanneer we multitasken, maar de waarheid is net het tegenovergestelde.

Filefuif
Mindful werken betekent dan ook bewust kiezen voor een werkproces waarin je focus per focus werkt en niet alle ballen tegelijk in de lucht probeert te houden.

Op weg terug naar huis

Niets zo mindful als je werk op het werk te kunnen laten. Door de nieuwe technologieën is het vaak heel verleidelijk om op elk moment van de dag te werken, maar voor ons persoonlijk welzijn (en dat van ons gezin) is dat heus niet altijd de gezondste keuze.

Een bewust overgangsritueel aan het einde van je werkdag kan hierin helpen. Je kan de laatste minuten van je werkdag, voor je naar huis vertrekt, bijvoorbeeld gebruiken om een overzicht te maken van de successen die je boekte tijdens de dag en de prioriteiten die je meeneemt naar de volgende werkdag.

Door je successen te vieren, vul jij je energiereserve aan. Door je werkpunten te noteren, gun je je brein de kans om tot rust te komen en te genieten van een ontspannen avond zodat je de volgende werkdag opnieuw vol energie kan aanvatten.

Beter in je vel!

Mindful werken kan je vandaag alleen maar helpen om je ongezonde stress onder controle te krijgen, je lichaam en je geest te laten ontspannen én je energiepeil op punt te houden. Dankzij heel wat kleine mindful interventies kan je meer grip krijgen op je eigen welzijn waardoor je beter in je vel zit. En laat net dat vandaag de dag een joekel van een uitdaging zijn voor velen!

(gd) 

Benieuwd naar meer? Tryangle bvba organiseert de training “Mindful werken” en nog heel wat andere welzijnstrainingen in elk bedrijf. Meer info: www.tryangle.be/training 

Tryangle 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17580 andere jobs