'Even-tussendoor-klusjes' werken verslavend

Je bent druk in de weer met van alles en nog wat, maar in je hoofd ben je alleen maar bezig met die ene klus waar je zo tegenop ziet. Je weet dat je er mee aan slag moet, maar het komt het er niet van. Je zeult ‘m de hele dag als een loden last op je schouders mee. Zolang je die niet hebt gedaan voel je je onrustig. Misschien ben je ook chagrijnig en heb je een kort lontje naar anderen toe. Of merk je spanning op in je schouders of drukt het op je borst. Toch pak je die ene vervelende taak niet op...
#

‘Alles lijkt beter dan juist daar aandacht aan te geven’, zegt Heidi Does, Slow Working van doesmindful.nl. ‘Veel drukbezette professionals switchen daarom liever van het een naar het ander. Maar daar kleeft wel een groot nadeel aan: voordat ze er erg in hebben, zijn ze zomaar een ochtend of middag bezig met mailtjes beantwoorden, met telefoontjes plegen of een beetje keuvelen met collega’s. En aan het eind van de dag ligt die ene rotklus nog steeds op hun bureau.’

Stemmetje in ons hoofd

Waarom tuinen we er toch iedere keer weer in? Dat komt door het stemmetje in ons hoofd. Dat zegt: ‘Ach, die rotklus... laat nou maar. Die is zo moeilijk. Dat lukt niet in 1-2-3. Doe dit nou maar eerst. Da’s veel makkelijker. DIT kan jij wél met twee vingers in je neus!’

Je luistert naar dat stemmetje, want een taak waar je tegenaan hikt, maakt je vatbaar voor de onweerstaanbare aantrekkingskracht van ‘even-tussendoor-klusjes’... Een mailtje hier, een kopje koffie daar. Oh ja, even dat nog doorbellen voor je écht begint. Heus, je bent helemáál niet aan het uitstellen ...

Verslavend

Kleine ‘even-tussendoor karweitjes’ werken verslavend. Vooral als we ergens tegenop zien, als we even niet weten hoe we iets moeten aanpakken. Kleine klusjes vragen ons niet geduldig te wachten op een beloning. Integendeel! Ze geven ons juist direct een gevoel van voldoening. We werken het ene af en hoppa, op naar het volgende. Afstrepen die handel. Wat een heerlijk gevoel!

Maar op de langere termijn leveren ‘even-tussendoor klusjes’ niks op. Of we nu 10 of 100 mailtjes per dag afhandelen, dat boeit niemand. Ze zijn niet representatief voor wat we allemaal in huis hebben. Voor wat ieder van ons aan waarde kan bieden aan een klant of een collega.

Hoog tijd dus om af te kicken om iets te doen aan die ‘even-tussendoor’-verslaving, zodat je de regie over je werk terugpakt.

Hoe aanpakken?

Hik jij tegen een vervelende taak aan? Kijk dan eens open en eerlijk naar wat dat met je doet. Merk je dat je boos bent op jezelf, omdat je het alweer zolang voor je uitgeschoven hebt? Twijfel je of je dit überhaupt wel kan? Of ben je bang voor je eigen hoge lat?

Merk je dat jij jezelf zit uit te foeteren? Misschien bewust van dat narrige stemmetje in je hoofd dat op alles en iedereen commentaar heeft. Inclusief jezelf. Ja, wat hier voor je ligt is vervelend om te doen. Je hoofd zegt: dit is spannend. Je gevoel zegt: dit is spannend. En je lijf zegt: dit is spannend. Zo is het nu voor jou. Dus voel het maar. Precies zoals het is. Zonder het anders te willen hebben dan hoe het nu is. Voel de verleiding van ‘even een klusje tussendoor doen’ die aan je trekt: de neiging om je mails te checken, de neiging om op te staan en weg te lopen.

Je voelt het trekken, trekken en trekken. Maar je gaat er niet in mee. Je werkt gestaag door aan je ‘normale’ werk. Je laat het verlangen naar een snel gevoel van voldoening los. Je zet door met waar je mee bezig bent en stap voor stap breng je het tot een goed einde.

Zo train je jouw aandacht steeds scherper en ontdek je hoe het afronden van één rotklus meer voldoening brengt dan een hele rits ‘even-tussendoor klusjes’ bij elkaar.

(hd) 

Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven leert Heidi Does nu managers en ondernemers hoe niet harder maar slimmer te werken, zodat ze toekomen aan wat er écht toe doet en ze meer plezier en zingeving in hun leven gaan ervaren. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness. Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl. 

19 februari 2014
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook