Bazen
Vorige

1 van 391

Volgende

Meer schuldgevoelens, betere baas

30 augustus 2012
Uit een onderzoek van psychologen Rebecca Schaumberg en Francis Flynn blijkt dat individuen die de neiging hebben om gemakkelijk schuldgevoelens te ontwikkelen, betere leiders zijn.
schuldgevoel

In het onderzoek van de psychologen Schaumberg en Flynn moesten in een eerste studie 250 participanten beoordelen of bepaalde scenario’s bij hen schuldgevoelens zouden opwekken of niet. Zo werd bijvoorbeeld gevraagd hoe ze zich zouden voelen indien ze per ongeluk een dier hadden overreden. In deze studie werden ook fictieve personages, die na bepaalde scenario’s sneller schuldgevoelens kregen dan anderen, door de respondenten als ‘potentiële leiders’ bestempeld.

Schuldgevoelens = meer bekwame leider

Nadien werden persoonlijkheidstesten en groepsopdrachten bij diezelfde respondenten afgenomen. Daaruit bleek dat mensen die gevoelig zijn voor schuldgevoelens door hun leeftijdsgenoten worden beoordeeld als mensen die een belangrijke rol spelen in groepsbeslissingen. De onderzoekers gingen ook in een normale situatie bij jonge managers na hoe en door wie beslissingen worden genomen, wat gelijkaardige resultaten opleverde.

De resultaten van deze reeks studies tonen aan dat individuen die makkelijk schuldgevoelens ontwikkelen als ‘meer bekwame’ leiders worden gezien dan anderen. Volgens dit onderzoek wijzen schuldgevoelens immers op een verantwoordelijkheidsgevoel voor het welzijn en de socio-economisch toestand van anderen.

(nm) – Bron: Express.be 

Aanbevolen jobs