Hoe 4 generaties met goesting laten samenwerken?
Het personeelsbestand van bedrijven wordt steeds diverser. Vanaf 2016 zullen niet minder dan vier verschillende generaties met elkaar moeten samenwerken!
“Een typisch pizza-team bestaat uit vier à vijf deelnemers. Wij hebben dus grote eters”, zegt een lachende Lien Byttebier, HR-manager bij Accent. Het gaat om medewerkers die cross-departementaal denken, in functie van het bedrijf. “Wij hadden vroeger ook wel projecten met twintig à dertig mensen. Maar die hadden in de praktijk een aantal trekkers en anderen die wel meededen, maar niet genoeg inbreng konden hebben. Vaak waren de teams gewoon te groot”, vertelt Byttebier.
En dus gooide Accent het over een andere boeg. Er kwamen kleinere en gerichte teams van een vijftal leden van diverse diensten, met één verantwoordelijke en een duidelijke scope. Telkens draaien ze rond één thema dat impact heeft op diverse afdelingen. Byttebier geeft een voorbeeld. “Bij onze kredietcontrole stelden we af en toe klachten van klanten vast. Maar die kunnen diverse oorsprong hebben”, stelt ze. “Het kan zijn dat sales onduidelijke afspraken heeft gemaakt, dat de consulent meer overuren heeft doorgegeven dan voorzien, dat er door de sociale wetgeving nog premies aan de factuur zijn toegevoegd of dat de boekhoudafdeling een foutief of oud btw-nummer heeft gebruikt.”
Kortom, veel zaken in een bedrijf komen van diverse kanten of afdelingen. Je bekijkt die dan ook het best met de diverse afdelingen onderling. Het zelfsturend aspect is hier zeer belangrijk, benadrukt Lien Byttebier. “Het pizza-team wordt samengesteld vanuit de groep zelf. Niemand wordt aangeduid. Tegelijk zorgen we voor een duidelijk sponsorship, budget en opvolging vanuit het management”, vertelt ze. “Daarnaast zijn de verwachtingen van het eindresultaat helder dankzij duidelijke milestones. Elk kwartaal wordt door de teamleden meegedeeld wat juist gerealiseerd is.” De projecten hebben ook een vrij korte looptijd: een jaar, maar langer indien nodig.
(wv) - Bron: MARK Magazine
“Een typisch pizza-team bestaat uit vier à vijf deelnemers. Wij hebben dus grote eters”, zegt een lachende Lien Byttebier, HR-manager bij Accent. Het gaat om medewerkers die cross-departementaal denken, in functie van het bedrijf. “Wij hadden vroeger ook wel projecten met twintig à dertig mensen. Maar die hadden in de praktijk een aantal trekkers en anderen die wel meededen, maar niet genoeg inbreng konden hebben. Vaak waren de teams gewoon te groot”, vertelt Byttebier.
En dus gooide Accent het over een andere boeg. Er kwamen kleinere en gerichte teams van een vijftal leden van diverse diensten, met één verantwoordelijke en een duidelijke scope. Telkens draaien ze rond één thema dat impact heeft op diverse afdelingen. Byttebier geeft een voorbeeld. “Bij onze kredietcontrole stelden we af en toe klachten van klanten vast. Maar die kunnen diverse oorsprong hebben”, stelt ze. “Het kan zijn dat sales onduidelijke afspraken heeft gemaakt, dat de consulent meer overuren heeft doorgegeven dan voorzien, dat er door de sociale wetgeving nog premies aan de factuur zijn toegevoegd of dat de boekhoudafdeling een foutief of oud btw-nummer heeft gebruikt.”
Kortom, veel zaken in een bedrijf komen van diverse kanten of afdelingen. Je bekijkt die dan ook het best met de diverse afdelingen onderling. Het zelfsturend aspect is hier zeer belangrijk, benadrukt Lien Byttebier. “Het pizza-team wordt samengesteld vanuit de groep zelf. Niemand wordt aangeduid. Tegelijk zorgen we voor een duidelijk sponsorship, budget en opvolging vanuit het management”, vertelt ze. “Daarnaast zijn de verwachtingen van het eindresultaat helder dankzij duidelijke milestones. Elk kwartaal wordt door de teamleden meegedeeld wat juist gerealiseerd is.” De projecten hebben ook een vrij korte looptijd: een jaar, maar langer indien nodig.
(wv) - Bron: MARK Magazine
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het personeelsbestand van bedrijven wordt steeds diverser. Vanaf 2016 zullen niet minder dan vier verschillende generaties met elkaar moeten samenwerken!
We vroegen aan de eigenaar van Kingslize Pizza, Samir Aberkane (30) uit Mechelen, hoeveel hij maandelijks verdient ...
De 'Twee Pizza's'-regel van Jeff Bezos, oprichter en CEO van webwinkel Amazon.com, is volgens hem dé manier om efficiënt te vergaderen ...
Domino’s Pizza bestaat 25 jaar op Japanse bodem en zal één nieuwe deeltijdse medewerker maar liefst 2,5 miljoen yen (of 22.000 euro) per uur betalen.
Heel wat bedrijven doen vandaag aan ‘teambuilding’. Maar werkt dit ook echt? En wat is het verschil tussen goede en slechte teambuildingactiviteiten?
Wat heeft een bedrijf als Facebook gemeen met Apple, Amazon, Google en Microsoft? Ze stellen een pak minder volk tewerk dan hun industriële voorgangers.
Elk jaar selecteert Accent Jobs 25 jongeren met leidinggevend potentieel. Zij worden een jaar lang gecoacht door het management.
Exemplaren als Mark Zuckerberg en Bill Gates zijn zeldzaam, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat al die andere mensen niet succesvol zijn...
En plots ben je leider van een team als jongeman (of -vrouw). Het overkwam Jelle van der Lugt. Hij zet deze zekerheden voorop...
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Het personeelsbestand van bedrijven wordt steeds diverser. Vanaf 2016 zullen niet minder dan vier verschillende generaties met elkaar moeten samenwerken!
Elk jaar selecteert Accent Jobs 25 jongeren met leidinggevend potentieel. Zij worden een jaar lang gecoacht door het management.
De 'Twee Pizza's'-regel van Jeff Bezos, oprichter en CEO van webwinkel Amazon.com, is volgens hem dé manier om efficiënt te vergaderen ...
Heel wat bedrijven doen vandaag aan ‘teambuilding’. Maar werkt dit ook echt? En wat is het verschil tussen goede en slechte teambuildingactiviteiten?
Wat heeft een bedrijf als Facebook gemeen met Apple, Amazon, Google en Microsoft? Ze stellen een pak minder volk tewerk dan hun industriële voorgangers.
We vroegen aan de eigenaar van Kingslize Pizza, Samir Aberkane (30) uit Mechelen, hoeveel hij maandelijks verdient ...
Domino’s Pizza bestaat 25 jaar op Japanse bodem en zal één nieuwe deeltijdse medewerker maar liefst 2,5 miljoen yen (of 22.000 euro) per uur betalen.
Begin je aan je eerste zoektocht naar een job? Maak indruk met een professioneel cv die jouw vaardigheden en prestaties in de verf zet!
We vroegen aan Sofie (46) uit Gent hoeveel zij verdient en wat haar job precies inhoudt...