Vorige

1 van 815

Volgende
Volgend artikel:

15 tips voor een fantastische thuisvakantie

Hoe word je een singletasker?

3 april 2018
Multitasken is menselijk maar ook een enorm tijdverlies. “Het voortdurend switchen tussen taken en activiteiten werkt verslavend. Telkens we dat doen, levert ons dat een shot dopamine op, het befaamde ‘gelukshormoon’”, weet Ann De Bisschop, director corporate identity & wellbeing bij Medialaan. “Maar je betaalt ook een ‘switching cost’.”
singletasker

Wanneer je multitaskt, ben je tot 40 procent minder productief dan wanneer je singletaskt. Je creëert ook meer werkdruk voor jezelf. Door voortdurend te switchen tussen taken, duurt het erg lang vooraleer je echt ‘in’ een taak zit. “Bovendien zorgt het ook voor stress. Doordat je tijd verliest aan snelle prikkels en switchtasken blijven de grote, belangrijke taken op je to-dolijst staan”, oppert Ann.

“Door gefocust te werken, kom je net in een ‘flow’ terecht. Flow is die fijne toestand van productiviteit die ervoor zorgt dat je niet in de gaten hebt dat het plots donker is geworden buiten en dat je geen enkele keer de appjes op je telefoon hebt gecheckt.”

Tijd dus om een singletasker te worden! Hoe?

4 singletask tips

1. Daag jezelf uit.

En wel om twee keer per dag één uur te singletasken. Op één uur volle focus kun je bergen werk verzetten.

2. Beloof je brein een beloning.

Zoals in: “Als deze presentatie of dit rapport klaar is, mag je koffie halen.”

3. Zet notificaties uit.

“Een van mijn belangrijkste ingrepen om over-informatie en digistress tegen te gaan, is alle notificaties uitschakelen”, zo vertelde Hollywoodster en technologie-ondernemer Ashton Kutcher onlangs op een workshop. “Ik krijg geen verwittigingen: niet van e-mails, niet van apps of sociale media. Met één grote uitzondering: berichten van mijn vrouw. Zij is een soort van opper-notificatie.”

4. Zet je brein aan.

Net zoals sporters die voor een wedstrijd een bepaald ritueel uitvoeren: een ademhalingsoefening, een woordje tot God of een kruisteken. De bekende hordeloopster Michelle Jenneke deed het zelfs met een dansje. Ex-voetballer Johan Cruijff spuwde vlak voor het fluitsignaal zijn kauwgum uit, op de kant van de tegenpartij. Allemaal rituelen om aan te geven dat je er klaar voor bent.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14574 andere jobs