Stress
Vorige

1 van 503

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Multitasking: 5 weetjes!

Ons brein werkt het best wanneer we ons slechts moeten concentreren op één taak. Multitasken is volgens velen onzin, we kunnen beter opdrachten na elkaar uitvoeren in plaats van alles tegelijk te doen. En dat is niet het enige interessante weetje over multitasken, wij hebben er nog een handvol …
#

1. Multitaskers presteren slechts middelmatig

Uit een studie van de Stanford University blijkt dat multitaskers voor alle opdrachten die ze tegelijk uitvoeren, slechts middelmatig presteren. Omdat ze zich moeten concentreren op meerdere zaken tegelijk, zijn ze makkelijker verstrooid en kunnen ze moeilijker switchen van de ene taak naar de andere.

2. Vrouwen beter in multitasken dan mannen

Dat vrouwen beter kunnen multitasken dan mannen is al jaren geen geheim, maar nu ook bewezen door een Britse studie van de Universiteit van Hertfordshire. Op het gelijktijdig uitvoeren van een reeks simpele opdrachten, waaronder het zoeken van restaurants op een stadskaart of het oplossen van rekenproblemen, scoorden vrouwen opmerkelijk beter dan mannen.

3. Goede voetballers = goede multitaskers

Goede voetballers blijken ook goede multitaskers te zijn. Volgens een studie van het Zweedse Karolinska Institutet – waarin 57 voetballers in 29 competities van het Zweedse voetbal werden gevolgd – hebben de onderzochte spelers cognitieve eigenschappen die ver boven het gemiddelde liggen. Zo konden ‘topvoetballers’ bijvoorbeeld ontzettend goed verschillende problemen tegelijkertijd oplossen. Er werd dus een duidelijk verschil aangetoond tussen eerste en tweede klasse.

4. Wie veel zaken tegelijk doet, voelt zich beter

Multitaskers zijn niet echt productiever, maar voelen zich door het multitasken wel emotioneel beter. Uit dezelfde studie van de Stanford University (zie weetje 1, nvdr) blijkt namelijk dat studenten die moeten multitasken, een emotionele boost krijgen.

5. Slechts 2,5 procent kan multitasken

In een studie van de University of Utah moesten proefpersonen telefoneren en tegelijkertijd in een simulator een auto besturen. Amper 2,5% van de proefpersonen slaagde erin om beide naar behoren uit te voeren. De stuurvaardigheid van de meeste proefpersonen ging tijdens het telefoneren gevoelig achteruit, maar ook het geheugenvermogen daalde met 11 procent. De onderzoekers concludeerden dat het brein van echte multitaskers wellicht anders werkt en het merendeel van de bevolking dus niet over zo’n multitaskend brein beschikt. Conclusie: don’t phone and drive! 

(nm) – Express.be 

17 juli 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook