Vorige

1 van 467

Volgende
Volgend artikel:

Werken in coronacrisis: financial & HR-officer Katrien getuigt...

De 3 cruciale eigenschappen van een teamspeler

26 oktober 2016
In zijn boek ‘The Ideal Team Player’ beschrijft Patrick Lencioni de ideale teamspeler. Zijn boek is vertaald met als titel ‘De 3 kenmerken van een ideale teamspeler’. Ben jij een teamspeler? Dan moet je over deze drie eigenschappen beschikken.
teamspeler

1. Bescheidenheid

Echte teamspelers hebben geen groot ego en wijzen gemakkelijk op wat anderen hebben bijgedragen. Ze trekken niet gauw zelf de aandacht. “Bescheidenheid is de belangrijkste en meest onmisbare eigenschap van een teamspeler”, vindt Patrick Lencioni. “Maar het is verbazend hoeveel leidinggevenden, die teamwork belangrijk vinden, toch medewerkers gedogen die niet bescheiden zijn.”

2. Gedrevenheid

Gedreven mensen zijn altijd op zoek naar meer: meer werk, kennis en verantwoordelijkheid. “Ze hoeven bijna nooit door hun manager aangespoord te worden om harder te werken, omdat ze zichzelf motiveren en toegewijd zijn”, weet Lencioni. Toch bestaat er ook gedrevenheid die eerder ongezond is. “Sommige mensen zijn zelfgericht in hun gedrevenheid: het draait niet om het team, maar om henzelf”, vindt hij. “En bij sommigen neemt gedrevenheid dan weer extreme vormen aan. Het werk wordt voor hen te belangrijk.“

3. Slimheid

Bij slimheid gaat het niet om puur intellectuele capaciteiten. In de context van een team verwijst het simpelweg naar de manier waarop iemand met mensen kan omgaan. Slimme mensen hebben gevoel voor wat er gaande is in een groep en weten hoe ze er het meest effectief mee om kunnen gaan. “Weet wel dat iemand die slim is, niet noodzakelijk ook goede bedoelingen heeft”, merkt Lencioni op. “Sommige van de gevaarlijkste mensen in de wereldgeschiedenis waren in feite buitengewoon slim in hun omgang met anderen.”

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15192 andere jobs