Doe de test Vorige

1 van 34

Volgende

Checklist: ben jij een workaholic?

Bijna een op de vijf Belgen (17%) is een workaholic en dus verslaafd aan zijn werk. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Securex, dat vier types werknemers onderscheidt: workaholics, gewone, dwangmatige en harde werkers.

22 mei 2018

Delen

workaholic

Werkverslaving wordt vaak onterecht gezien als positief. Twee op de drie workaholics zeggen, in de studie van Securex bij 1.552 Belgische werknemers, dat hun werk een negatieve invloed heeft op hun gezondheid. Ze ervaren veel meer stress en zien de kans op een burn-out toenemen. Bij de dwangmatige werkers ziet de helft zo’n negatieve invloed. Bij harde en gewone werkers is dit slechts een op de drie.

Hard werken alleen is niet genoeg om een workaholic te zijn. Het is vooral de sterke, onbedwingbare en oncontroleerbare drive om hard te werken. “In tegenstelling tot wat men zou verwachten, zijn workaholics niet noodzakelijk meer gemotiveerd om te werken dan hun collega’s. Ze zijn wel anders gemotiveerd”, weet Hermina Van Coillie, HR-researchexpert bij Securex. “Omdat zij uitgaan van het negatieve gevoel dat ze ‘moeten’ werken, zijn hun prestaties van mindere kwaliteit.”

Doe de test: ben jij een workaholic?

 1. Een workaholic werkt hard: je kunt hem/haar op vrijdagavond nog een dringende taak geven om in het weekend af te werken.
   
 2. Hij/zij is altijd bezig en gehaast, vaak ongeduldig en geïrriteerd en zal gemakkelijk doorwerken als de collega’s al naar huis zijn. Hij of zij werkt ook vaak aan veel deadlines en taken tegelijkertijd.
   
 3. Een workaholic heeft behoefte aan controle en succes, is halsstarrig en perfectionistisch en heeft vaak een laag gevoel van eigenwaarde.
   
 4. Taken op het werk zal hij/zij niet snel delegeren naar anderen, omdat hij/zij zich alsmaar wil blijven bewijzen. Een workaholic heeft vaak moeilijkheden op het werk om goede relaties aan te gaan.
   
 5. Een workaholic heeft weinig oog voor zichzelf en heeft veel moeite om zich te ontspannen of te genieten. Hij/zij kan eerdere gesprekken of verplaatsingen van en naar een locatie vergeten door vermoeidheid of voortdurende bezorgdheid over het werk.

In samenwerking met MARK Magazine
(wv) - Bron: MARK Magazine 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?