Stageplaats
Vorige

1 van 53

Volgende
Volgend artikel:

Duaal leren is de toekomst van de bouw

Leerwerken in een drukkerij

De Gentse drukkerijgroep Graphius is één van de eersten om bedrijfsleren in te voeren, in samenwerking met de VDAB en GRAFOC (het Sector-en Vormingsfonds voor arbeiders uit de printmedia-industrie). Graphius heeft op deze manier al drie medewerkers aangeworven. De reacties zijn enthousiast.
#

Aan de slag gaan in een drukkerij ligt niet voor de hand: de printmedia-industrie is hightech en vraagt specifieke competenties. Geen wonder dat er 300 vacatures open staan: een goede opleiding tot printmedia-operator offsetdrukken of procesoperator drukafwerking is een noodzaak.

VDAB en GRAFOC slaan de handen in elkaar om via bedrijfsleren tot meer en beter opgeleide kandidaten te komen. De printindustrie is de eerste om leerwerken sectorbreed te organiseren.

Bedrijfsleren

Als kandidaat kun je een weekje proeven van een grafisch beroep voor je definitief kiest voor de opleiding. “Ben je erkend werkzoekende met een uitkering, dan behoud je die ook”, zegt communicatiemedewerker David Benoit van GRAFOC. “Voor je toekomstige werkgever is bedrijfsleren dé kans om je van A tot Z op te leiden tot een potentiële medewerker met de nodige competenties. Het pilootproject loopt in Oost- en West-Vlaanderen. Graphius in Gent is één van de eerste werkgevers in de printindustrie waar werkzoekenden na een leerwerktraject via een IBO-contract (individuele beroepsopleiding) aan de slag gingen. Drie werkzoekenden hebben intussen een vast contract, drie anderen zijn in opleiding.”

“Enthousiast zijn de cursisten allemaal. Graphius stelt vooral drukafwerkers tewerk via deze formule, omdat specifiek daarvoor weinig opleidingen bestaan”, vervolgt Benoit. “Een grafische vooropleiding of technische voorkennis heb je niet nodig, wat technisch inzicht, zelfstandig kunnen werken, flexibiliteit en teamspirit doorgaans wel. Daar word je vooraf op gescreend.”

Vind je na het leerwerken toch geen job in het bedrijf, dan zoekt GRAFOC met je mee of er elders mogelijkheden zijn. De VDAB organiseert ook informatiesessies voor werkzoekenden. Heb je belangstelling, dan kun je je via GRAFOC bij bedrijven aanbieden om een opleiding te starten. Daarnaast staat GRAFOC ook in voor je begeleidings- en evaluatietraject tijdens je opleiding tot aan je tewerkstelling.

(wv) – Meer info: www.grafoc.be 

18 december 2016
Anderen bekeken ook