Kwart hoogopgeleiden accepteert werk onder niveau

2 augustus 2013
Maar liefst een kwart van de hoogopgeleide werknemers heeft het afgelopen jaar werk aanvaard dat onder het eigen scholingsniveau ligt. Dat blijkt uit cijfers van Yacht, een Nederlands detacherings- en wervingselectiebureau voor hoogopgeleiden.
gesprek uitzicht

Een kwart van de hoogopgeleiden in Nederland nam het afgelopen jaar een job aan die onder het niveau ligt. Momenteel werkt nog zo'n 14 procent van de hoogopgeleide beroepsbevolking niet op zijn scholingsniveau. Opmerkelijk is wel dat zo'n 21 procent van de werknemers met enkel middelbaar diploma aangeeft momenteel een hogere functie uit te oefenen. Dit komt voornamelijk doordat ze zijn doorgegroeid in de organisatie.

Vraag nog steeds groot

Dick Koopman, directeur bij Yacht: “Als hoogopgeleide een functie onder je niveau accepteren zou niet nodig hoeven zijn. De vraag naar hogeropgeleiden is nog steeds groot en zal blijven groeien, omdat processen steeds kennisintensiever en complexer worden. Dus aan de vraagkant naar hoger opgeleiden ligt het niet. Het is duidelijk dat het aanbod van hoogopgeleiden niet aansluit op de vraag die er is."

Technisch hoogopgeleiden werken grotendeels wel op hun niveau. Slechts bij 7 procent is dat niet het geval.

(nm) – Bron: Managersonline.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15091 andere jobs