Vorige

1 van 816

Volgende
Volgend artikel:

Beslis jij al waar en wanneer je werkt?

Ken jij de basis van werkbaar werk?

31 mei 2017
Wereldwijd zijn bedrijven, overheden en wetenschappers aan een denkoefening bezig om de klassieke werkweek anders te organiseren. De inzet is een betere verhouding tussen werk en privé. Maar het blijkt moeilijk om hierbij niet aan productiviteit en middelen te verliezen.
werkbaar werk
Het is belangrijk dat je als medewerker de autonomie en verantwoordelijkheid om de taken naar je eigen gevoel af te werken wordt gegund.

Zoektocht naar rust

De verhalen van landen en bedrijven die experimenteren met gunstigere arbeidsvoorwaarden gaan de wereld rond. Het is een teken aan de wand dat werknemers internationaal snakken naar meer rust.

Zo deed men in Zweden een proefproject met de zesurige werkdag. Ondanks de positieve resultaten bleek deze maatregel financieel onhaalbaar. Frankrijk voerde dan weer een wet in waarbij werknemers het recht krijgen om mails en telefoontjes na de werkuren te negeren. In Amerika strooien sommige bedrijven met onbeperkt verlof.

En ook in België deed minister van Werk Kris Peeters onlangs nog enkele wetswijzigingen om bijvoorbeeld telewerk en overuren interessanter te maken. -- Lees ook: Welke impact heeft de ‘wet-Peeters’ voor jouw job? 

Tevredenheid als basis

Het is goed dat er nagedacht wordt over zulke initiatieven, maar de vraag is of we niet voorbij gaan aan de basis van het probleem. Werkbaarheid gaat immers niet enkel over het aantal gepresteerde uren, maar eens te meer over het graag uitvoeren van de job.

Meerdere onderzoeken wijzen uit dat tevreden werknemers productiever en meer betrokken zijn. Bovendien zitten medewerkers die hun job graag doen er vaak niet mee in om een uurtje langer te werken.

Kleine ingrepen

Het is dus belangrijk om in de eerste plaats aandacht te schenken aan het welzijn van de werknemer op de werkvloer. Enkele kleine ingrepen kunnen de tevredenheid en betrokkenheid verhogen.

Zo is het bijvoorbeeld goed om medewerkers te betrekken bij het beslissingsproces. Door hen op de hoogte te houden van de evoluties binnen het bedrijf en te tonen welke resultaten geboekt worden door het geleverde werk, verhogen de motivatie en betrokkenheid.

Het is belangrijk dat je als medewerker de autonomie en verantwoordelijkheid om de taken naar je eigen gevoel af te werken worden gegund. Het zijn immers zulke kleine zaken die het werk automatisch werkbaarder maken.

(tc) 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van Win Tijd Op Jouw Manier. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.
Heb je interesse om efficiënter te gaan werken? Schrijf je dan in voor de open opleiding. Lezers van Jobat ontvangen 10% korting.
 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14892 andere jobs