Jonge technici zetten hun werkgever in de kijker

Jef Vervliet
“Ik vond mijn studententijd geweldig, maar ik ben blij om nu in de praktijk te zitten.” (Jef Vervliet, ingenieur en projectmanager bouwkundige assets)
Van jobdagen tot campus recruitment. Veel bedrijven zetten zichzelf in de kijker voor schoolverlaters. Bedrijven doen hierbij vaak een beroep op hun jongere medewerkers om die kandidaten te overtuigen. Wij gingen een kijkje nemen in Brugge.

De spreker die tijdens het recente jobevent van Aquafin in Brugge op extra aandacht van de studenten kon rekenen, was Jef Vervliet. De reden is niet ver te zoeken: een jaar geleden was Jef zelf nog student. “Op school zie je de theorie, maar het is altijd interessant om te zien hoe het er in het werkveld aan toegaat.”

Als projectmanager bouwkundige assets staat Jef Vervliet mee in voor de renovatie van de dienstgebouwen van Aquafin. Hieronder vallen uiteenlopende zaken: betonrenovaties, renoveren van daken, riolering enzovoort.

Jef lichtte zijn job toe aan de studenten industriële wetenschappen bouwkunde. Eigenlijk de studenten met wie hij twee jaar geleden, bij wijze van spreken, zelf in de klas zat. “Met dat verschil dat er dit keer studenten van UGent op bezoek waren, terwijl ikzelf in Antwerpen studeerde”, vertelt hij. ”Ik heb hen verteld over het projectverloop en over de soorten projecten die ik zoal doe. Als student is het toch altijd interessant om dit te horen van een ingenieur die de job ook effectief doet.”

Dating

In totaal waren er in Brugge zeventig studenten, die verdeeld werden over drie groepen. Jef gaf drie keer een presentatie, samen met een collega, eveneens een jonge ingenieur. Daarnaast was er ook een rondleiding van het waterzuiveringsstation voorzien. “De studenten stelden aardig wat vragen over onze aanpak qua riolering”, merkt Jef op. “Op school kom je daar toch minder mee in contact.”

Heeft Jef geen heimwee naar zijn studententijd? “Niet echt, hoor. Ik vond het een leuke tijd, maar ik ben blij om nu in de praktijk te zitten”, vindt hij. En bij die praktijk horen dus ook de jobevents. “Voor volgende week hebben ze me gevraagd op een soort van fast dating met ingenieursstudenten aan de KU Leuven.”

“Rekruteren is verhaal op lange termijn geworden”

Sollici-klanten, dat is de originele naam die Johan Thielemans, recruiter bij Aquafin, geeft aan de laatstejaarsstudenten die op bezoek komen. “Tot vijf jaar geleden konden wij nog via de klassieke weg aan rekrutering doen en bij wijze van spreken wachten tot de cv’s binnenrolden. Dat gaat vandaag niet meer”, stelt Thielemans vast.

Studenten, en zeker technici en ingenieurs, hebben vandaag erg veel mogelijkheden. “Dikwijls hebben zij in februari/maart al een contract op zak. Zelf rekruteren wij onder meer bouwkundige ingenieurs en bachelors bouwkunde. Maar bijvoorbeeld ook ingenieurs in (elektro)mechanica en bio-ingenieurs kunnen bij ons terecht.”

(wv) 

Johan Thielemans
Rekrutering is vandaag farmen, zoals hij het omschrijft. “Een zaadje planten en erop rekenen dat dit later zijn vruchten afwerpt. Je werkt op lange termijn. Je moet je als bedrijf onderscheiden en proactief zijn.” Het jobevent in Brugge paste daarbij. Naast een rondleiding en de toelichting van de twee jonge ingenieurs, gaf Johan samen met een collega een presentatie met een bedrijfsvoorstelling, met de nadruk op waarom je bij Aquafin moet komen werken. “Ik vertel dan onder meer dat bij ons zowel mens als milieu centraal staan.” 18 juli 2016
  • Jobs voor ingenieur bouw
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook