Gebrek aan technisch vernuft zet bouwsector in wachtstand

ingenieurs bouw
De bouw wordt complexer, maar het tekort aan gespecialiseerde ingenieurs en technische medewerkers wordt steeds groter.
Daar gaat de alarmbel! Het aantal ingenieurs dat afstudeert met specialisatie in de bouw, daalt dramatisch. "Als het aantal diploma’s en studenten blijft verminderen, dreigt weldra een bouwstop door een gebrek aan technische mensen", stelt de Vlaamse Confederatie Bouw. Maar wat blijkt in Limburg? Zowel aan de Hogeschool PXL als aan de UHasselt stijgt het aantal studenten in de in deze richtingen spectaculair. Niet dat er geen vuiltje aan de lucht is, maar toch een veel kleiner…

Even naar de feiten: In 2016-2017 hebben nog amper 30 studenten in heel Vlaanderen een diploma als Burgerlijk Ingenieur Bouw behaald. Dat is een derde van 8 jaar geleden, toen er ook al een tekort was. Ook voor de opleiding Industrieel Ingenieur Bouw zijn er de laatste jaren heel wat minder diploma’s en inschrijvingen. "Dit terwijl de bouw alsmaar complexer wordt", zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw.

“Het aantal bedienden in de Vlaamse bouw is sedert 2009 met 7.000 mensen gestegen, en het aantal werkzoekenden is nu volledig opgedroogd. Uit de cijfers van de VDAB blijkt dat de vacatures voor technische bouwbedienden drie tot vier keer hoger liggen dan het aantal beschikbare werkzoekenden. In een recente enquête verklaarde dan ook 65% van de bouwbedrijven opdrachten te moeten weigeren wegens een gebrek aan ingenieurs. "Als het aantal diploma’s en studenten zo verder daalt, dreigt weldra een bouwstop door een gebrek aan mensen", zegt Dillen.

Records

Maar in Limburg is de situatie helemaal anders. De donderwolken boven de sector, laten hier nog streepjes zonneschijn door. "We merken dat bijvoorbeeld aan de Hogeschool PXL, het aantal inschrijvingen voor de opleiding Professionele Bachelor Bouw dit academiejaar stijgt met 70% ten opzichte van het voorbije jaar", zegt Chris Slaets, directeur van Confederatie Bouw Limburg.

"Ook het traject voor afstandsonderwijs is succesvol van start gegaan. Daarnaast zien we aan de UHasselt een algemene stijging van 25% voor de richting Bachelor Industriële Ingenieurswetenschappen en bij de masters zullen er 42 masterproeven Industriële Ingenieurswetenschappen verdedigd worden, tegenover 30 vorig jaar. Een tendens waar wij in Limburg heel blij mee mogen zijn. Het leidt geen twijfel dat deze uitstekende cijfers een gevolg zijn van de grote inspanningen die zowel in de academische als bedrijfswereld worden genomen om de attractiviteit van technische beroepen in de verf te zetten. Ik denk bijvoorbeeld aan het recent opgerichte Platform Bouw Limburg, waarin bouwbedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstanties diverse thema’s samen bespreken en concrete acties uitwerken, zoals rond personeel en opleiding.”

Graduaat

Er is trouwens nog meer goed nieuws voor de doorstroming naar technische specialisaties. Als enige in Limburg heeft het graduaat Elektromechanische Systemen, dat Hogeschool PXL volgend academiejaar autonoom wil inrichten, een positieve beoordeling gekregen van de accreditatie-organisatie NVAO. Een voorsprong die zowel voor de toekomstige werknemers als werkgevers mooie perspectieven opent.

(kme)

2 oktober 2018

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook