Evenwicht werk-privé
Vorige

1 van 732

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Is vóór 10 uur gaan werken ongezond?

Kom je ’s morgens regelmatig op het werk toe met het gevoel dat je nog wel een extra uur slaap had kunnen gebruiken? Dr. Paul Kelley heb je alvast aan je zijde. Deze Oxford academicus zegt dat gaan werken voor 10u ’s morgens niet goed is voor onze biologische klok.
#

Hij vergelijkt de nine to five werkuren met een marteling en zegt dat ze een gevaar kunnen vormen voor de gezondheid van werknemers.

Volgens hem loopt ons slaap-waakritme (of 24-uursritme) voor ons 55ste levensjaar niet synchroon met de standaard werkuren. Dit heeft een impact op ons gemoed en op onze productiviteit, en kan ons zelfs gestresseerd of ziek doen voelen.

Samenleving op maat

Vermits we ons slaap-waakritme niet kunnen veranderen, is de academicus ervan overtuigd dat we de manier waarop onze samenleving werkt, grondig dienen te veranderen om komaf te maken met het slaaptekort. Vooral op het vlak van de aanvangsuren van zowel scholen, het werk, de werking in ziekenhuizen en gevangenissen … Voor kleine kinderen is 8.30u het ideale startuur voor school, voor tieners is dat 11u en voor min-55-jarige werknemers is 10u het ideale aanvangsuur voor de werkdag.

Voelbare effecten

Andere starturen werken een slaaptekort in de hand en de effecten daarvan zijn groot. Bij een slaaptekort gaan die van het negatief verwerken van emoties, geheugen- en concentratieproblemen, prikkelbaarheid, hopeloosheid en lichamelijke malaise tot een verandering in de manier waarop beslissingen genomen worden. Op lange termijn zijn de gevolgen van een chronisch slaaptekort nog groter: zwaarlijvigheid, type 2 diabetes, hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.

Voldoende slaap is met andere woorden even noodzakelijk als gezonde voeding en voldoende beweging. Een goede nachtrust verzekert het optimaal werken van je mentale en fysieke gezondheid.

Wijd verspreid probleem

Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de Belgische werknemers last heeft van aanslepende vermoeidheid op de werkvloer. Om gezond en fit te blijven, zijn zeven tot acht uur slaap per nacht een absolute noodzaak, maar slechts de helft van de westerse bevolking komt hieraan toe.

Wetenschappers stellen vast dat de slaaptijd per etmaal in het Westen de voorbije halve eeuw met 90 minuten per nacht is afgenomen. Veel mensen beschouwen slapen als verloren tijd en proberen de slaaptijd daarom zo beperkt mogelijk te houden. Maar hierdoor slapen we per jaar anderhalve maand minder dan goed is voor ons.

Grote kost voor de maatschappij

Een gebrek aan slaap kan heel kostbaar zijn. Denken we maar aan de uitgaven voor slaapmedicijnen, ziekteverzuim, ongevallen en fouten in het verkeer en op het werk. In de Benelux worden de kosten voor slaapgebrek geschat op 5 à 8 miljard euro.

Het slaaptekort van Prince

Zelfs muzikaal genie Prince kan erover meespreken. Hij leefde vooral ’s nachts en sliep maar zo’n 4u per dag, als zijn muzikale gedrevenheid het hem toeliet tenminste. Hij omschreef deze situatie zelf ook als iets wat soms een regelrechte vloek is. Genoeg slaap, het belangt ons allemaal aan...

(mr) - Bron: www.huffingtonpost.co.uk 

18 mei 2016

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook