Invloed van klimaatverandering op buitenshuis werken

Uit een Amerikaanse studie blijkt dat de opwarming van de aarde een negatieve impact kan hebben op de arbeidsproductiviteit van werknemers die buiten werken in warme regio's zoals Noord-Australië, Zuidoost-Azië en het zuiden van de Verenigde Staten.
#

Het onderzoek van het Geophysical Fluid Dynamics Laboratory van de Amerikaanse Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) wijst uit dat de hittestress die ontstaat door de klimaatverandering de arbeid buitenshuis gevoelig kan vermoeilijken. Volgens de studie hebben de stijgende temperaturen en een hogere luchtvochtigheid in de afgelopen decennia de arbeidscapaciteit buitenshuis tijdens de warmste maanden doen verminderen met 10 procent.

Daarnaast voorspelt de studie dat de efficiëntie bij werkzaamheden die in de buitenlucht worden uitgevoerd tegen 2050 zal dalen met 20 procent. Vooral landarbeiders, bouwvakkers en militair personeel gaan volgens de onderzoekers moeilijke en vooral warme tijden tegemoet.

Kwetsbare regio's?

De meest kwetsbare regio's zijn volgens onderzoeker John Dune het Arabische schiereiland, het Indisch subcontinent, Zuidoost-Azië, het noorden van Australië, het grotere Caraïbische gebied, en het lager gedeelte van de Mississippivallei.

De studie, die werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, maakte gebruik van een computermodel dat de opwarming van de aarde en de stijging van de luchtvochtigheid simuleert net als hun impact op zware outdooractiviteiten. De auteurs wijzen er wel op dat de modellen geen rekening houden met verschillende andere factoren die in de toekomst een rol kunnen spelen, zoals technologische veranderingen en schommelingen in de uitstoot van koolstof.

(nm) – Bron: Express.be 

5 maart 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook