Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 299

Volgende

In de duurste stad ter wereld werken geen kelners meer

Kelner in een restaurant
Een restaurant zonder kelners? Het kan!
Een restaurant zonder kelners? Het kan! In San Francisco, de duurste stad ter wereld, kiezen restaurants massaal voor zelfbediening. De reden is simpel: ze kunnen zich in de Amerikaanse hotspot gewoonweg geen kelners meer veroorloven.

Op restaurant gaan is heerlijk: je hoeft niet zelf te koken, je wordt op je wenken bediend en je hoeft zelfs niet af te wassen. Zalig! Maar in San Francisco gaat het er vandaag de dag heel anders aan toe.

Populaire restaurants – zoals Souvla en Barzotto – konden niet anders dan al hun kelners te ontslaan. De reden? Geen geld. De laatste jaren zijn de prijzen van het vastgoed en de arbeidskosten fiks gestegen, waardoor restaurants nu genoodzaakt zijn te besparen waar ze maar kunnen. En daar is vooral het personeel de dupe van …

McDonalds als voorbeeld

Niet onlogisch, als je weet dat het minimumloon daar 15 dollar per uur bedraagt, omgerekend een slordige 13 euro/uur. Dat is een stijging van maar liefst vijftig procent op amper vier jaar tijd. Een afwasser in een restaurant verdient maar liefst 18 tot 19 dollar per uur, of zo’n 15,60 tot 16,50 euro/uur. Daarnaast heeft die ook recht op een gezondheidsverzekering én ouderschapsverlof. Een hele investering dus. Waar de loonkosten in een restaurant vroeger zo’n 25% van het totale kostenplaatje opeisten, zit dat percentage vandaag een stuk hoger, met uitlopers tot 40% en meer. Uiteraard kunnen restaurantuitbaters dat niet doorrekenen aan hun klanten, want dan daagt er niemand meer op.

Daarom nemen heel wat restaurants een voorbeeld aan de fastfoodketens. Klanten worden dus niet meer aan tafel bediend, maar moeten hun gewenste maaltijd(en) zelf gaan bestellen aan de toog, hun eten meenemen naar de tafel en achteraf alles zelf afruimen.

De duurste stad ter wereld

En dat allemaal dankzij de huurprijzen die op zes jaar tijd verdubbeld zijn, waardoor alle andere sectoren beïnvloed worden. Dat maakt dat heel wat mensen zich niet eens een woonst meer in de stad kunnen veroorloven en uitwijken naar een andere stad.

(dt/em) - Bron: Express 

25 oktober 2018
  • Jobs voor kelner
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook