Horizontale organisatiestructuur geen garantie tot succes

27 februari 2013
Een horizontale bedrijfshiërarchie, waarvan onder meer gedacht wordt dat het leidt tot meer betrokkenheid, kostenbesparing en een kortere reactietijd, is geen garantie voor succes binnen het bedrijf. Dat blijkt uit onderzoek van Julie Wulf, hoogleraar aan de Harvard Business School.
informele meeting

In de zogenaamde platte organisatiestructuur worden tussenliggende managementlagen verwijderd waardoor werknemers vaak direct betrokken zijn bij beslissingen en ellenlange bureaucratische processen vermeden kunnen worden. Wulf toont in haar onderzoek echter aan dat een horizontale hiërarchie binnen een bedrijf niet altijd succesvol is.

Controle aan de top

In haar onderzoek combineerde Wulf dataonderzoek, interviews met ceo's en onderzoek naar besteding van werktijd van ceo's. Tussen 1986 en 1999 nam het aantal tussenposities tussen ceo en divisiemanagers af met 25 procent. Daarnaast steeg het aantal topmanagers dat direct aan de ceo rapporteert van 4,5 naar 7.

Voor de ceo is de afplatting een reden om meer controle aan de top van de piramide te organiseren. Wulf concludeert dat afplatting tot zowel decentralisatie als centralisatie leidt.

(nm) – Bron: Profnews.nl 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 14854 andere jobs